Deuss Ex Machina # 143 - Des Kompozisyon Me Alternat Ekspozisyon


Kay(ıp)bedenler K/lan+-Dereasonable (VV)arp Presents
Deuss_Ex_Machina_143_-_Des Kompozisyon Me Alternat Ekspozisyon

Dea Ex Machina #8
2 Ekim 2006 Pazartesi gecesi "canlı" yayınlanan programın parça dizinidir.

>>>>>Musiqué
>1<--Zero DB-Sunshine Lazy (Ninja Tune)
>2<--Bent-To Be Loved (Godlike And Electric)
>3<--Bent-Tired Of The Show (Godlike And Electric)
>4<--Bent-Waiting For You (Godlike And Electric)
>5<--The Long Blondes-Once And Never Again (Rough Trade)
>6<--The Long Blondes-Who Are You To Her ? (Rough Trade)
>7<--Nouvelle Vague-Don't Go (Peacefrog Records)
>8<--Broadcast-Unchanging Window/Chord Simple (Warp Records)
>9<--Gary Numan-Fold (Alternate Version) (Mortal Records)
>10<--The Twilight Singers-Bonnie Brae (One Little Indian)
>11<--Levy-On The Dance Floor (One Little Indian)

Des Kompozisyon Me Alternat Ekspozisyon-Bölüm(143) Blu'Mon'Trios-
Bilinç, Ses, Uhrevi, Adlandırılamayan,Temposal, Buhrani Kademe Kademe Divani

>>>>Bildirgeç

"Müziğin çoğumuza hissettirmiş oldukları veya o dinlemiş olan musikiden edindiğimiz izlenimlerimiz, etkileşimimiz çoğumuz için başka çıkarımlar olarak hasıl oluyor. Lirik vuruculuğun yanında modern üst tanımını taşıyan ve bugünün müzik sahnesi üzerinde karşımıza çıkmış olan akustik ve/veya elektronik çalışmalardaki kompozisyonlarda bu etkileşiminin sağlamlaşmasında birer ön oyuncu olarak yer almakta.Deuss Ex Machina kendi içerisinde müzikal alt disiplinleri de irdeleme konusunda bu yaklaşımın gereklerini yerine getirmeye devam ediyor.Detaylandırırsak, burada yer alan tüm açıklama, paylaşım cümlelerinin sahipleri olan notaları duyurarak, cümlelerin ardında yatanları keşfedebilmek, bendenizin de tıpkı dinleyiciler ile beraber yeni bir şeyler keşefebilmek olduğunu belirtmekte fayda var.

Her ayın son Pazartesi akşamı gerçekleştirdiğimiz Deuss Ex Machina'nın bir yan projesi olan Dea Ex Machina, bir haftalık gecikmenin ardından Dinamo 103.8'de "canlı" olarak sizlerle buluştu.Ülkemizdeki, Dünya'dan alternatif ses kolajlarını "camekan sticker" ı olarak değil bizahati her ay dağıtımını gerçekleştirdikleri albümler ile dinleyicinin beğenisine sunan Equinox Music & Entertainment'ın desteği ile oluşan bir program Dea Ex Machina. Pazartesi akşamı yayınlanmış olan sekizinci bölümde, yukarıda değerlendirmeye, aslında hep bahsetmeye çalıştığımız müzikal derinlikte bir kaç karakter daha keşfedebilme, dinletebilme imkanına sahip olduk. Önümüzdeki kış dönemi içerisinde isimlerini daha çok duyacağımız, indie, alternatif, elektronika nasıl tanımlayacağınız size kalmış musikilerden önerimize bağlanalım. Müziğin geniş perspektifinden hepimizin nasiplenmesi dileklerimizle.

Elektronik müzik sahnesi içerisinde ikici büyük açılımını gerçekleştirildiği topraklardan, İngiltere’den bir topluluk bu haftaki önerimiz. 90’lı yılların ikinci yarısından itibaren yola koyulmuş Nail Tolliday ve Simon Mills ikilisinin Nothingham’da temellerini attıkları, biraz da günümüz “kaliteli pop” müziklerinin atası sayılabilecek altyapıların topluluğu Bent uzunca süren ayrılıklarının ardından yeni çalışmaları “Intercept!” ile Dea Ex Machina’ya konuk oldular.

Elektronik müzik sahnesinde ikinci büyük açılımın gerçekleştirildiği, 90’lı yılların ortasından itibaren şekillenmeye başlayan yeni avangard yaklaşımlar ile başta Air, Moby, Badly Drawn Boy gibi elektronika sahnesini ana akım içerisine de taşımış grupların yanında bu minvali paylaşan, ilham edindikleri isimlerin izinden giderek Bent’i oluşturan, sınırlandırması olmayan çoklu ses kümeleri ile kısa sürede dinleyicilerin beğenisini kazanırlar. Debut çalışmaları “Programmed To Love” kaydının ardından Ministry Of Sound çatısı altında kurdukları "Sport Recordings" etiketi ile ilk albümlerinde paylaştıkları eklektik yapının devamı konusunda daha çok sesler barındırdıklarını kanıtlarcasına çeşitli EP ve kırbeşlik çalışmalarını yayınladılar.

2003 yılında ikinci uzun çalarları olan "The Everlasting Blink" ile tekrar turnayı gözünden vururlar. Olasılıklar dahilinde klasik müzikten, eski pop şarkılarına uzanan bir kesit (sample) kullanımı neticesinde tek albümlük topluluklardan olmadıklarını kanıtladılar.Kulüp sahnesi içerisinde yayınlanır yayınlanmaz yer edinen "Magic Love", Deep Forest topluğunun ortalığı yıkıp geçtiğinde ortaya çıkan "Exercise 3" gibi downtempo'nun özünde anılması gerken parçalar bu albümde hafızalarda yer etmeyi başaran parçalardan sadece ikisi. Bu iki çalışmayı takip eden “Ariels” deki konuk listesinden gidersek Sian Evans, Kosheen,Steve Edwards gibi vokal tekniğine dayalı isim/toplulukların desteği ile önceki albümlerinin de üstünde bir noktaya ulaşmayı, Bent’i yaşayan bir organizma halinde tasvip etmemize olanak sağladılar.

Topluluğun 2 senelik aranın ardından yayınladığı son çalışmaları “Intercept!”e değinelim. Bugüne kadar üretmiş oldukları ve her albümde karşımıza çıkmış olan eklektik yapının bir devamı aynı zamanda da topluluğun “master-class” kaydı olmaya aday bir çalışma. Dans oryantasyonun yanında köklerinde karşımıza çıkacak olan gitarlı müzikler, klasik orkestrasyonlar, lo-fi tanımlı downtempo ara nağmeler’den deep house’a kadar çeşitliliğin 45 dakikalık bir seremonisi "Intercept!". "Master-class" diyoruz çünkü, uzunca süredir ortalıkta tartışılmakta olan, İstanbul Electronica Festivali’nde konuk olduklarında da buralarda da bahsi edilmiş olan topluluğun bir veda çalışması ibaresi taşıması da yıllardır eski kayıtlarını dinlemekten sıkılmayan dinleyiciler için bir son avunma noktasını teşkil ediyor. Gitarlı melodiler ile downtempo ses kümesinin birbiri içerisinde harmanlandığı, vokaller’in devreye girmesi ile de yılların pop standartlarını tescil eden, funky “To Be Loved”, bu parçaya benzeş olarak mimleyebileceğimiz, vokallerdeki keskinlik ve cayır cayır kıvamına dönüşen punk melodikası ile elektronik musikinin bugünlerini de meşgul eden “indie disko” sınıfına rahatlıkla dahil edilebilecek “Tired Of The Show” ile yılların yorgunuyum ama hala tersim terstir modunu dinleyene aşılıyorlar.Belirtmekte fayda var “To Be Loved” 16 Ekim tarihinde albümden yayınlanacak ilk kırbeşlik olacak.

“Tired Of The Snow” ile bağlantılı olarak program içerisinde çaldığımız bir diğer çalışma da “Waiting For You”. Disko’nun “kitsch” konumundan tekrar gündemin ön sıralarında “hip” konumuna yükseldiği şu sıralarda, moody ritim çemberlerinden hareler çizerek elektro pop sularının derinliklerinde dans etmeye davet ediyor. Bu çalınmışların yanında daha düşük tempolu olan kayıtlari arada kesintili olarak iliştirilmiş ses kesitleri ile 80’li yılların film müzikleri kıvamında parodiler, genelinde ise birbirlerinden ayrılamayacak kadar içiçe geçmiş olan iki müzik emektarının yıllardır damıtmış oldukları en başarılı geri dönüşlerden birisine imzalarını atıyor Bent topluluğu. Nice yayın içerisinde pek azında kendimize uygun olarak pek az çalışma baş ucumuzda yer alır. "Intercept!" ve Bent'de gitmeden son bir kere daha Dj-Set olarak İstanbul'a gelmek üzere. Kesinleşmesinin ardından sahneden müzikal köklerini, bir kaç tane de kendi parçaları ile takviye ederek seyredebilmek ümidiyle..."müzik" için dinlemede kalın...İyi Haftalar...misak"

Allame-i Ulul Arz'dan Ara Nağmeler...
Bent
Bent (2)
Ministry Of Sound
Zero DB
Ninja Tune
The Long Blondes
The Long Blondes (2)
Nouvelle Vague
Peacefrog
Radar Live
Gary Numan
One Little Indian

Enternasyonel Gürül/(tü)Gürül Çağlama Clicks,Cuts,Micro,Id,Neo Galactica,Space Tunes, Indie,Mini-m@l,Textart,64 Bit Konvasiyonel Techno Musikileri-Esenlikle Dinleyiniz.-Misak

Her Türlü Eleştiri,Öneri vs .İçin İletişim Kanallarımız;
info[at]dinamo.fm - http://www.dinamo.fm/ – misak[at]dinamo.fm
http://deuss-makina.blogspot.com

Her pazartesi gecesi 22:00 -23:00 arası Dinamo 103.8
>>>>>Info
Gör/Sel_BErRak_DesENLeR-SeSSiZ YüZLeR
Photo courtesy from The Tart's Illuminasjon Blog (c) 2006
http://illumination-s.blogspot.com

>>>>>Poemé
Geldim - Özdemir ASAF

Beni çağırmadınız,kalkıp ben kendim geldim.
Uzaklardan size bir haber getirdim geldim.

Bıraktıklarınızdan,unuttuklarınızdan,
Sımsıcak-anılası günler getirdim geldim.

Gömütleri andıran yapılarınızdaki
Yaşantılarınıza evler getirdim geldim.

Tek tek,ayrık-soluyan bitkiseller yerine
Yüzyüze dönük,gülen sizler getirdim geldim.

Solarken suladığım,koparken bağladığım,
Ölürken canlandığım sözler getirdim geldim.

Comments