Deuss Ex Machina # 146 Bivometrik Eklentist Sessions


Kay(ıp)bedenler K/lan+-Dereasonable (VV)arp Presents
Deuss_Ex_Machina_146_--_Bivometrik Eklentist Sessions

23 Ekim 2006 Pazartesi gecesi yayınlanmış programın parça dizinidir.
>>>>>Musique
>1<-Anthony Rother-Biomechanik (Psi49net)
>2<-Anthony Rother-Red Light District (Elektrolux)
>3<-Little Computer People-Eyes (Psi49net)
>4<-Anthony Rother-Father (Subliminal Records)
>5<-Anthony Rother-Simon Says (Datapunk)
>6<-Anthony Rother-Punks (Datapunk)
>7<-Anthony Rother-Simulationszeitalter (Psi49net)
>8<-Anthony Rother-Back Home (Datapunk)
>9<-Anthony Rother-Bodytalk (Cocoon Recordings)
>10<-Anthony Rother-Luzifer (Datapunk)
>11<-Anthony Rother-When The Sun Goes Down (Datapunk)

Bivometrik Eklentist Sessions-Bölüm(146)-Simgesel-Değil Cisimsel Geçici Değil Kulak Tırmalayıcı Sesin Frekansları Arasında Atonal Monolitik Deneysellikler...Rother Efendi...

>>>>>Bildirgeç
Bahsi geçilen müzik olunca, olanca gayreti ve azameti iyiyi paylaşma konusunda odaklanmış olan Deuss Ex Machina serüvenine yeni kuşaklar eklemeye devam ediyor. Önümüzdeki günlerde de gerçekleştirmeye çalışacağımız konuklu programların, tematik yayınların, farklı isimlerden dj setlerin kayıtlarından ilkini geçtiğimiz Pazartesi akşamı gerçekleştirdik. İlk konuğumuz Ekşi Wave’de haftada iki program gerçekleştiren Noize dergisinden sayfadaşımız Sühan Gürer.İlgi alanlar hakkındaki bilgileri ve detayları ile her hafta yeni müzikler keşfetmenize olanak sağlayan Proodos güncesinden takip edebileceğiniz Gürer’in Anthony Rother setiyle paralel giden notu ile sizleri baş başa bırakıyoruz. İyi müziğin her daim sizlerle olması temennisiyle...misak


Anthony Rother – Elektro’nun Prensi
Elektronik müziğin Kraftwerk dönemi itibariyle popüler hayata taşınmasından sonra birçok etkileşimli tür/türler ortaya çıktı. Bu türler arasında gelişip bugüne kadar gelen, gücünü koruyan veya artıranlar oldu. Bunun yanında gücünü kaybedenler de. Elbette bu devinim bir bakıma teknolojide yaşanan değişimlerle de yakından alakalıydı (Örn: Analogdan dijitale geçiş, Moog, bilgisayar programcılığının etkinleşmesi).

Old-skool elektro olarak adlandırılan tür Kraftwerk döneminden sonra adım adım geriledi çünkü elektronik müzik çok geniş bir dünyaydı ve insanlar farklı yönlerini de keşfetmek istediler. Krautrock, ambient ve tekno şekillendi. Bazı prodüktörler daha insansı dedikleri müzik tarzlarına yöneldiler, bazıları farklı ses ve tını arayışlarında iyice uzaklaştılar.

Anthony Rother bu noktada devreye girdi ve her ikisinin de mümkün olacağını ortaya koydu. Kraftwerk’ten kalan elektronik müzik yapısının üzerine yerleştirdiği melodileriyle geniş çapta yankı uyandırdı. 1997’de Kanzleramt’tan çıkan “Sex With The Machines” ilgi topladı ancak Little Computer People onu bir anda tüm dünyanın gözleri önüne koyan proje oldu.

Anthony Rother keskin ve aksak vuruşları, güçlü melodileri ile bir anda Almanya’yı karıştırdı. Bir yerden tanıdık gelen bu müziğin nereden ortaya çıktığını düşünürlerken doğrudan Kraftwerk’le bağlantısı arandı. Anthony Rother’a Kraftwerk’i yeniden canlandırmak ve o dönemi tekrar olması gerektiği gibi yaşatmak kalmıştı, yaklaşık 40 yıl sonra.

Little Computer People’dan sonra kendi adıyla prodüksiyonlara ağırlık veren Anthony Rother Psi49Net, Psi-City, Stahl Industries ve Datapunk gibi kurduğu plak şirketlerini bu tarzda ünlü birer fabrika haline getirdi. Prodüksiyon yapmadan önce arkadaşı olan Johannes Heil’la birlikte bu yeniden canlanışın öncüleri oldular.

Anthony Rother geçen sene çıkardığı Popkiller albümüyle tüm Almanya’da “Kraftwerk’in Varisi” olarak göklere çıkarıldı. Aslında bugüne kadar yaptığı işler arasında o kadar da sanatsal yönden inanılmaz bir çalışma değildi ancak old-skool elektro’yu Kraftwerk’in yaptığı gibi popüler alana taşıdı ve benzer bir nosyon yüklendi.

Anthony Rother hemen ardından nazire yapar gibi çok daha farklı bir albümle karşımıza çıktı, Art Is A Technology. Jean-Michelle Jarre benzeri bir ambient ve elektro karışımı formülle “Popüler yaklaşım” diye itham edenleri de şaşırttı.

Tabii Kraftwerk’in bundan pek hoşnut olmadığını da söylemek gerekir. Ne yazıkki birçok insanın aksine onlar Anthony Rother’ı benimsemediler çünkü dönemlerinin farklı olduğunu ve kendilerinin karşılaştırılmaması gerektiğini düşünüyorlardı. İşin içinde biraz megalomanlık ve gururlarına dokunması olabilir. Yine de saygımız sonsuz her zaman Elektronik müziğin babalarına.

Sonuç olarak Anthony Rother günümüzde elektronik müziğin doğuş yıllarında yaşattıklarını bugün farklı yönlerden yaşatmaya çalışıyor ve özellikle konu öz elektro ve tekno olduğunda günümüzde bayrağı en önde tanıyan isim.

Enternasyonel Gürül/(tü)Gürül Çağlama Clicks,Cuts,Micro,Id,Neo Galactica,Space Tunes, Indie,Mini-m@l,Textart,64 Bit Konvasiyonel Techno Musikileri-Esenlikle Dinleyiniz.

Her Türlü Eleştiri,Öneri vs .İçin İletişim Kanallarımız;

info[at]dinamo.fm - Dinamo – misak[at]dinamo.fm

Makina
Her Pazartesi Gecesi 22:00 -23:00 arası Dinamo 103.8
---------------------------------------------------------
>>>>>Info
gör/sel_Elverişsiz Botanik Koşulları Değiştiriyor
Shutterbug
Photo
Courtesy From Shutterbug Underexposed Blog (c) photo © Shutterbug Underexposed 2006
>>>>>Poemé
Özruhsal Yazı-Fernando PESSOA

Şair aldatıcıdır.
Öyle mükemmel aldatır ki
Acı çekiyormuş gibi yapacak olur
Oysa acıdır hissettiği.

Ve yazdıklarını okuyanlar
Okunan acıda iyice hissederler,
Şairin tanıdığı ikiliği değil,
Kendilerinin asla hissetmediğini.

Ve böylece onun çarklarında
Döner, aklın oyuncağı,
Bu küçük mekanik tren
Adına kalp denen.

Işık ERGÜDEN çevirisiyle

Comments