Deuss Ex Machina # 147 Draconiam Sessyones yEsta Plumberias

Kay(ıp)bedenler K/lan+-Dereasonable (VV)arp Presents
Deuss_Ex_Machina_147_--_Draconiam Sessyones yEsta Plumberias
30 Ekim 2006 Pazartesi gecesi “canlı” yayınlanmış programın parça dizinidir.

>>>>>Musique
>1<-Alva Noto & Ryuichi Sakamoto-Ax Mr.L (Raster Noton)
>2<-Fennesz Feat David Sylvian-Transit (Touch Records)
>3<-Maina-2003 A Terrenal Odissey (Electrosound.ru)
>4<-Sleepy Town Manufacture-Nostalgin (Sutemos)
>5<-Propergol Y Colargol-Il Covo Club (Ambidextrous remix) (Electrosound.ru)
>6<-Dub In A Nutshell-L'Eternité (Feat. And. Ypsilon) (Kalte Füsse)
>7<-The Future Sound Of London-Lifeforms (Wighnomy Brothers & Robag Wruhme’s Simetikon 002-06 Re-Edit (Virgin Records)
>8<-August-I Miss (Playground Music Scandinavia)
>9<-Vector Lovers-Tokyo Glitterati (Soma Quality Recordings)
>10<-Superpitcher-More Tomorrow (Kompakt)

Draconiam Sessyones yEsta Plumberias-Bölüm(147)-Derdest Biçareliği Ektim Toprağa Yeşeren Hasat Muğlaklığı Deveran Etsin Diye Diye... Egazntrik Düş Tümceleri...

>>>>>Bildirgeç
Çoğul katmanlı ses temaşaları.Experimental Elektronika.İnceleme altına alındığında farklılığı apaçık ortada olan ses düzenlemeleri. Elektronik müziğin deneysel kanadı biraz da bu kadraj dışılığının verdiği düzensiz dışavurumları barındıran öznel, kişisel çoğu zaman kollektif bilince hizmet eden birer araç.

Her halükarda karşılaştırılan, kullanılan, yenilenen veya eleştirilen alt yapılar modern hayatın birer yansımasından ibaret bu dizinde. Kasvetlidir az buçuk, çünkü zordur zaten kendimizin daha zorlaştırdığı yaşantımızın farkında olmadığımız kasvetinde olduğu gibi. Gürültülüdür az buçuk, çünkü şu dışarıdaki trafikten, büyük fabrikaların mekaniklerinden yayılan kaotizm onda daha farklı bir amaça teşkil eder.Durup bir vakit düşünmeye.

Farkında olmadan es geçtiklerimize, konuşamadığımız yanlarımıza, insan doğasının tüm enginliğine temas eden ve bütün bunları aynı zamanda hissetiren ortak çalışmalar deneyselliği, ismini nasıl adlandırırsanız, idm, noise, drone, ambient belki de elektronika suretlerinde biz dinleyicileri karşılıyor.

Bu hafta anonslu olarak gerçekleştirmeye çabaladığım Deuss Ex Machina 147’de bu minvalden hareket ile sonbahar’ın kış’a geçişinde farklı melodik kuramlar ile modern elektronik müziğin diğerlerine göz atmaya ve bir saatlik dilim içerisinde sanatçıları örneklemeye çalıştı.

The Wire dergisinin kapağında kocaman harflerle yazılmışlıklarını keşfetmemin ardından, deneysellik potasını farklı tematik sunumlar ile günden güne daha seri halde sunmuş Raster Noton etiketinden bir proje olan Alva Noto, Deuss Ex Machina'nın açılışını gerçekleştirdi.
Raster Noton'un kurucularından Cyclo, Opto namları ile de emprovizasyon gücünü ortaya koyan deneysel müziklerin adamı Carsten Nicolai, Alva Noto'nun yarısını oluşturuyor.Diğer yarısı ise Yellow Magic Orchestra grubunun üyelerinden space pop'dan caz standartlarına, film müziklerinden, deneysel müziğe ulaşmış Japonya'nın hem en çok takip edilen, hem de en çok eleştirilen ismi Ryuichi Sakamoto yer almakta. Alva Noto olarak 2002 de yayınlanmış Vrioon, 2005 de yılın albümleri arasında göstermiş olduğum Insen albümlerinin devamlılığı olarak ele alabileceğimiz Revep EP'si ile modern müzik seyyahlığına devam etmekteler.

Birbirileri içerisinde harman edilmiş akustik öğelerin dijital'den yayınlanan ses frekansları ile örtüşmesi neticesinde dinlemesi zahmetli olsa da (ilk kez denemek isteyenler için) geniş resimde karşımıza çıkan nihai modelleme ve musiki benzeşlerinin arasında kısa sürede ilgiyi üzerlerine toplamalarını sağladı.Ryuichi Sakamoto'nun Japon kültürünün derinlerinden es'lediği kısımları artık kendilerinden olmadığı konusunda ağır eleştirilere karşın (çünkü giderek batıcıllaşması,köklerine bağlı Japon dinleyicilerince eleştiriliyor) Revep'te de nüansları, ses örneklerini kullanmaya devam ediyor.

Çalışmadan Ax Mr.L. Sakamoto'nun 1983 yılında David Bowie, Takeshi Kitano ile Nagisa Oshima'nın yönettiği "Merry Christmas Mr.Lawrence" filminin "score" parçası olarak "soundtrack" te yer almış bir çalışma. Bu parçanın 23 sene sonra tekrardan kompoze edilmesinin sonucu da yine orjinalinde olduğu gibi çarpıcı olmayı başarıyor. Alternatifliği sadece görece bir kavram olarak ele almayıp hayatın her alanında muhalif (ana akıma karşı) bir müzikal kimlik yaratmayı başarmış iki sanatçıyı takip listenize rahatlıkla dahil edebilirsiniz.

Deneysel müziği biraz daha kolay anlayabilmek, dinlediğinde fazla çekinmeye gereksininim duyulmayacak çalışmalar arasında toplama albümleri, özellikle internet üzerinde yayın yapan net etiketlerin çabaları ile daha fazla ismi takip edip dinleyebilirsiniz..Bu haftaki yayın içerisinde seçtiğimiz bir toplama albüm olan "Last Dots Of A Certain Sound" ve Electrosound.Ru net etiketi de bu tezi doğrulayan önemli çıkışların merkezlerinden.

Ses'in kullanımıdaki sınırsızlığı aralarına katılan her yeni isim ile beraber çeşitli zaman aralıklarında yayınladıkları "Dots Of a Certain Sound" toplama albümünde irdeleyen bir ekip Electrosound. Modernlik modernlik diye yırtınmadan disiplinler arası kurgulamada en başarılı olan "non signed" sanatçıları duyurmayı da bu seri ve katalogda yer alan Tisan, [V]arga vd. ile Sleepy Town Manufacture, SCSI-9 gibi batı dinleyicisini etkilemeyi başarmış sanatçıların izlerinde başta Rus elektronika sahnesi olmak üzere bu devamlılığı sağlama konusunda yetkin işlere imzalarını atıyorlar.

Üç haneli "Dots Of A Certain Sound" un üçünsü de geçtiğimiz günlerde "indirilmeye" açıldı. 2005 Mayıs'ından bu yana yayınlanan çalışmalar ile de sonuncu fasikülü temsil ediyor çalışma.Ses'in kullanımıdaki sınırsızlığa işaret eden, "akıllı dans müziği" kotalı melodramatik rüyaları, eklektik kodlar ile nesnellenmiş "abstakt" dışavurumları ve bilahare tepkimeye açılması için çabalanan "experimentalizm" çıtaları altındaki 16 farklı çalışma, 16 yeni isim ve 16 yeni müzik demek oluyor aynı zamanda.

Ses örnekleyiciliğinde kullandıkları efektif komponentler ile nakarat kıvamında döngüleşmiş "dündüm, bugün yarınıma bakıyorum" cümlesini çeşitli dillerde tekrar ederek bir algı açılmasına zamin hazırlıyorlar. Alt kültür formlarının genellemelerinden uzak piyano kullanımı, vokallerdeki caz temasları ile 2004 yılı debut çalışmalarından diğer parçalarına ulaşabileceğiniz Maina kollektifi ve "2003 A Terrenal Odissey" çalışması toplamadan ilk seçtiğimiz parça oldu.

Kraftwerk'ün ilk işlerinden, Progressive Rock'a, Post Rock'tan Noisy Pop, Ambient ve Elektronika'ya uzanan geniş çehrenin etkileşimi ile donanmış ve kendi tabirleri ile kedi çifti'nin oluşturduğu, kimlikleri konusunda hala muhalif davranıp dışa açılmamış "Propergol y Colargol" bir başka önerimiz.Temmuz 2002'den bu yana çalışmalarını Autres Directions In Music etiketinden paylaşmış bir Fransız ikili. Etkileşimi doğallığı bozulmamış melodik atmosferler ile mimleme gayreti içerisinde olan yukarıda saymaya çabaladığımız disiplinler arasında kendilerine en yakın olanı ses örneklemelerinde çoğulculuk ilkesine dayanarak oluşturan ikili "Dots Of A Certain Sound" da da bu kararlılığı sürdürüyor.

Berraklaşmış bir idm parçasını, düzlemler arası geçişlerde Autechre'den duymaya alışık olduğumuz senkronlar ile bütünleyince, insanı derinlere sevk ettiren bir melodram "Il Covo Club" bir de Nik Zavriev aka Ambidextrous'un düzenlemesi ile birleşince ortaya def'alarca dinlenilmesi gereken epik bir çalışma çıkıyor.

Kendi içerisinde sürekli bir devinimi ele alan elektronik müzik sahnesi üzerinde sadece Electrosound.Ru'nun değil aşağıdaki allame-i ulul arz'den ara nağmeler listesinde de karşınıza çıkacak pek çok bağlantı ile kendi çıkarımlarınızı, yeni keşifler ile ortaya koyabilirsiniz. Modern alaşımların, günümüz minimal ses örgüsü içerisinde daha sık karşımıza çıktığı günümüzde alternatif'e bir kez daha kulak vermek önümüzü görebilmek ve yeni ufuklar kazanabilmek için bir gereksinim. İyi müziğe zamanında ve en çabuk şekilde ulaşılması temennisiyle..İyi Haftalar...misak

Allame-i Ulul Arz'den Ara Nağmeler
Alva Noto
Raster Noton
Cut And Splice 2005
Electrosound.ru
Maina @ Arcihve.Org
Proper y Colargol @ Myspace
Ambidextrous @ Myspace
Ambidextrous
Sleepy Town Manufacture
Sutemos
Darla Records
The Wire

Enternasyonel Gürül/(tü)Gürül Çağlama Clicks,Cuts,Micro,Id,Neo Galactica,Space Tunes, Indie,Mini-m@l,Textart,64 Bit Konvasiyonel Techno Musikileri-Esenlikle Dinleyiniz.
Her Türlü Eleştiri,Öneri vs .İçin İletişim Kanallarımız;

info[at]dinamo.fm - Dinamo - misak[at]dinamo.fm

Makina
Her Pazartesi Gecesi 22:00 -23:00 arası Dinamo 103.8
---------------------------------------------------------
>>>>>Info
gör/sel_Daimi-Çarpıklık-Endüstriyel-Helezonlar
Photkej
Photo Courtesy From Photokej Blog (c) photo © Anderswo 2006
>>>>>Poemé
Oramar - Onat KUTLAR
Telefon direğinde bir yeni yaprak
Yaralı, gergin bir dişi tayın yelesi
Kiraz çalgısının dalıydı sesin
Bir bahar vuruşuyla titreyen

Unutma bana ve tüm yeryüzüne
Yepyeni sevinçler vereceksin
Bir tek kiraz yesen çekirdeğini
Karnının tarlasına eken sen

Kale yollarından geçtik yıllardır
Bir düş ülkesine ulaşmak için
Bırak bütün düşlerini ırmağa
Adı senin olan yere gel hemen

Comments