Deuss Ex Machina # 170 - Deve Ser O Asno Do Macaco Preguiçoso

Kay(ıp)bedenler K/lan+-Dereasonable (VV)arp Presents
Deuss_Ex_Machina_170_--_Deve Ser O Asno Do Macaco Preguiçoso

21 Mayıs 2007 Pazartesi gecesi “canlı” yayınlanmış programın parça dizinidir.

>>>>>Musique
>1<-!!!-Yadnus (Warp Records)
>2<-!!!-Must Be The Moon (Emperor Machine Remix) (Warp Records)
>3<-!!!-Heart Of Hearts (Warp Records)
>4<-!!!-Bend Over Beethoven (Warp Records)
>5<-Stephan Bodzin-Planet Ypsilon (Herzblut Recordings)
>6<-Stephan Bodzin-Liebe Ist... (Herzblut Recordings)
>7<-Stephan Bodzin-Turbine (Herzblut Recordings)

Deve Ser O Asno Do Macaco Preguiçoso Bölüm(170) – Gelişmişlik, döngüsü ve dönüşü durdurulmuş akrep yelkovan sabitliğinde, durulmayan ve durdurulamayacak eksenin hızında dönüşmekte...

>>>>>Bildirgeç
Kulak kabartmak. Elinde olan ile mümkün olduğunca engin ses deryasında bir tını yakalayabilmek. Sanırız ki müziği yaşantımız içerisinde göz önünde tutmamızın en önemli nedenlerinden birisi olan çıkarımlardan bir diğeri olarak savlayabiliriz. Modernizm ve gelişmişlik ile paralel olarak dinlence listemiz, dolayısı ile keşiflerimiz artıyor.

Böylesini arayışımız içerisinde eklektik tınılar dizilerini, türlerin birbirlerine uyumlarını da gözeterek, kimi zaman sessiz sedasız fonetikleri kimi zaman da vokallerin derinlikleri eğlendirici unsurları ile melodramatik yanları bir pota içerisinde harman etmeye çalıştık. Deuss Ex Machina’nın çıkış amacı da böyleydi, gelişimi ve nihayetine kadar gidecek olan süreçte bu izlek ile sizlerin beğenisinde olacak. Müzik çünkü sadece arka fon olarak değil yaşattırdıkları ile bizi tamamlayan bir ana öğe. Sahip çıkabilmeye bu satırların yazarı olarak hatası ve sevabı ile işlemeye bu hafta da Sühan Gürer’in konukluğu ile gerçekleştirdiğimiz 170. bölümde devam ettik.

Müzikal birikimleri ile 1996 yılından bu yana evrilerek gelişmiş önce Out Hud olarak gönüllerimizi feth etmiş ardından da nihai projeleri olarak gözüken !!! ile yola devam eden ekibin ikinci stüdyo çalışması “Myth Takes”i mercek altına aldık. Sözel birikimler müzikal çeşitlilik derken zaten kendilerine hatrı sayılır bir kitle edinmiş olan topluluğun füzyon deneylerini gerçekleştirdikleri albüm bir yerde Punk Disco Elektronika eksenli son dönem çalışmalar içerisinde de referans özelliği ile dikkatimizi çekmişti. Referans’ı açacak olursak birbirlerine paralel seyreden disko tınılarının arasına belirgin değişimleri ortaya çıkaran punk yırtmaçlı gitarlar, çokluses eşikli pop deneyselliği ve bütün bunların eğlendirici olması (yaklaşımları ile eskilerin yer altı kültürünü de yad etmekteler) neticesinde “Myth Takes” önemli kayıtlar arasında 2007’nin ilk yarısı içerisinde öne çıkmayı başarıyor.

Funk öğeleri ile başlangıcı verilen giderek artan bir enerji ile punk-elektronika varsıllığına dönüşen potansiyel gece başlangıcı şarkılarından “Yadnus”, albümden yayınlanan ikinci kırkbeşlik olan “Must Be The Moon”un (her ne kadar yayında orjinalini çalacaksak da yerini alan) Emperor Machine’in elinde dönüştürülmüş filitreli disko versiyonu ile aslında !!!’in müziğinin alt okumalarından birisini de ortaya çıkartmayı becerdik. Yadsınamaz bir biçimde eğlendirici unsurları dengeli kullanım ve Edwyn Collins gitarlarında kalmış bulunan distorte ses parlizliği, hipster duruş ile bütünleştirtenin sonucu “Must Be The Moon”.

Shannon Funchess’ın vokalleri ile Motown özlü elektro-house akımının da endüstriyel bağlantılar ile pek ala oturtulabileceğini beyan eden “Heart Of Hearts”, sekiz dakika civarında seyr eyleyen melodik dizilim (parça demek haksızlık olacak) ani çıkışlar ve nihayetinde patlamayı simgeleyen gitar partisyonu ile klasik şarkı formunu alt etmeyi beceren, simgesel değil yürekten bir Beethoven senfonisi olarak notumuzu ekleyelim. Yıllardır süregelen bir müzikal devinimin neticesinde !!! bizleri fark etmeden terk eylediğimiz dizilere seyyah etti.

Programın ikinci kısmını ise 2006’nın ikinci yarısında yayınladığı çalışmalar ile dikkatleri üzerine çekmiş bulunan Stephan Bodzin ve debut çalışması Liebe Ist... oluşturdu. Bremen’li 36 yaşındaki prodüktörün deneysel oyunlara yapmış olduğu müzikler, Frankie Goes To Hollywood ve Sinead O’Connor’a yapmış olduğu remiksler ile albümdeki müzikal alt yapının da temelleri yavaş yavaş şekillenmeye başlıyor. “Liebe Ist...” de ilk dikkate çeken ayrıntı yıllardır dinlemiş olduğumuz techno tınılarının daha sınılarının sonlanmadığının, ayrıntılama metodu ile gelişen kompozisyonların hala bir nebze vasat minimal-techouse kayıtlarının arasından sıyrılabileceğinin en güzel örneğini teşkil ediyor.

Daha dans edilebilir formlar ile kurgulanmış, ancak içerisine eklemlenmiş bulunan karaltılı yansımalar, idm kolajlar, trance’in çiğ hallerinden ayrışan özlediğimiz melodik düzenlemeler ve kararlı bir ses kompozisyonu ile tasvirlerde ustalığını da sergilemekte.Bu tümce dizinin de özeti ve albümden de bir seçki olarak “Planet Ypsilon” seçtiğimiz ilk parça oldu. Yönelişimi ile var ettiği ses kümeleri arasında karakteristik öğeleri yüklediği post minimal “Liebe Ist...”, elektroakustik düzlemin techno’da yansıması olan, sesler arasında uygun gelgitler ile yüklü “kick”lerin tamamlayıcılığında dans-performans “Turbine” parçaları ile albümün geri kalanı ile ilgili meraklandırmayı da başarabilmişizdir umarız.

Müziğin alternatifinden kurgular yayılmaya devam ediyor. Deuss Ex Machina ve alt parantez bölümler ile yetebildiğimizi dinletmeye devam etmek ümidiyle. Programımızın daimi destekçisi haline dönüşmüş bulunan Equinox Müzik firmasına da teşekkürlerimizi ileterek....
İyi Haftalar....

Allame-i Ulul Arz’dan Ara Nağmeler
!!!
!!! At Myspace
Myth Takes Proodos Kritiği
Stephan Bodzin
Stephan Bodzin At Myspace
Herzblut Recordings At Myspace
Liebe Ist... Proodos Kritiği
Equinox Müzik

Enternasyonel Gürül/(tü)Gürül Çağlama Clicks,Cuts,Micro,Id,Neo Galactica,Space Tunes, Indie,Mini-m@l,Textart,64 Bit Konvasiyonel Techno Musikileri-Esenlikle Dinleyiniz.

Her Türlü Eleştiri,Öneri vs .İçin İletişim Kanallarımız;
info[at]dinamo.fm - http://www.dinamo.fm/ - misak[at]dinamo.fm
http://deuss-makina.blogspot.com/

Her Pazartesi Gecesi 22:00 -23:00 (GMT +2) arası Dinamo 103.8
---------------------------------------------------------

>>>>>Info Go-R-Sel
© 2006 Alexandru Caranfil All Rights Reserved
http://www.sense.ro/portfolio/index.html

>>>>>Poemé
Çağrışımlar – Özdemir ASAF

Çok küçük bir yalanı
Çok büyük bir orantıda
Dinlediniz mi.

Çok büyük bir yalanı
Çok yalın bir doğrultuda
Söylediniz mi..

Gecikmiş bir gizleme,
Birikmiş bir özlemi
Sakladınız mı..

Gelmeyecek bir gideni,
Olmayacak bir nedeni
Beklediniz mi...

Bir gerçeği erken,
Bir açlığı tokken
Anladınız mı...

Hep mi hep ölecekmiş gibi,
Hiç mi hiç ölmeyecekmiş gibi
Yasadınız mı..

Yalanı sürmeye,
Yanlısı görmeye
Saklandınız mı...

Doğruluğun yönünde,
Doğruların önünde
Aklandınız mı...

Ortamsız bir yaşamda,
Yaşamsız bir ortamdaHarcandınız mı..

Comments