Elektronmaşina---Serial-1

ELEKTRONMAŞİNA----------------------------------------------dR.Warp Bildiriyor.

Müziği üzerine uzun uzun, saatlerce tartışılması gereken bir hadise olarak ele almaktayım. Varolan ile vâredilecek olanı hatim ederek elektronik müzik takipçilerine kısa kısa notlar naçizane tarafımca bu sayfalarda sizlere ulaşacak.Takdim edilmesi biraz daha fazla kabullenilmesi için gerçekleştirilen ve artık umarım bir trend olmaktan çıkıp dinleyicilere ulaşan gerçek emektarların daha fazla ilgiyi toplayacağı günlere ulaşabilmek için bir başlangıç noktası olması temennisiyle.

Ne ulaşacak değerli okur peki, elektronik müziğin karakteristikliğinden, son çıkmış plaklara, takipçisi olduğumuz DJ’lerin listelerine, kısacası dinlediğimiz, dinlenilen, dinlenilmesi salık verebileceğimiz şarkıları, bu sayfanın sağında ve solunda bulabileceksiniz.Haydin Başlayalım


Maşina Ayın Albümü
Takashi Wada – Araki (Onitor)
2003 yılında yayınlamış olduğu “debut” albüm Meguro çalışması ile henüz 21 yaşında melankolik tınılar dünyasının kapılarını aralamış bir isim olarak dinlence listemize dahil olmuştu Takashi Wada.Kompakt’ın gelenekselleştirme konusunda kimseye bırakmadığı Pop Ambient serisinin de içerisine dahil edilebilecek klasman dışı ses kompozisyonlarının kimi zaman idm, kimi zaman eklektist downtempo, kimi zaman da minimal estetiği ile bütünlendiği bir kurguyu betimlemişti. Aradan geçen üç sene Takashi Wada sadece büyütmemiş aynı zamanda müzikal çeşitlilik konusunda şu anda pek çok prodüktöre de inceden mesajlarını yollamış.İlk albümünde çokça ön planda olan lapotop üzerinde enstrümanların sanal olarak kullanımı yeni çalışmasında bizahati kendisinin elinden gitar, piyano’yu canlı kayıtlar ile kurgulama yoluna doğru evrilmiş.Araki aynı zamanda Takashi Wada’nın vefat etmiş büyük babasına ve uzunca süredir ayrı kaldığı Japon köklerine de bir saygı duruşu bir geri dönüşü temsil ediyor.Aynı zamanda da ölüm anında insanın neler tahayyül edebileceğini, o son saniyelerin karşı konulamazlığını da betimlemekte.Wada, ölümü bir final anından başka bir tarafta yeniden hayata başlama ile ilintiliyor. Piyano’dan yayılan melodinin üzerine serpiştirilmiş idm ara bağlantılı “Araki’s Dream”, techno figürlerinin en sadesini yontulmamış bir akustik ile paylaşan “The Old Man Looks At Window” ve yitip gidenlerin ardından yaşanmışlığı irdeleyen “hiçbiyerden mesaj” anlamlı “Kotodama” Wada’nın daha uzun soluklu olarak yansıtacağı müzikal enginliği dinleyicilerin beğenisine sunuyor.Sadece bir tadımlık değil yıllarca dinlenebilecek bir “master-class” çalışma.

Maşina Ayın Kırkbeşliği
Aldo Cadiz-Semilla EP (Force Tracks-FTS 071)
Achim Szepanski’nin minimal deep house ve micro house alanında yol göstericiliği ile elektronik müzik takipçileri için başlangıç noktası olmuş Force Tracks’i kısa bir aranın ardından tekrar yer altının cevherlerini keşfederek geri dönüşünü müjdeliyor.
3 Senelik molanın ardından, Unai ile başladıkları geri dönüşü Güney Amerika’dan Santiago’lu Aldo Cadiz ile devam ettiriyorlar.Çalışma aynı zamanda kıta Avrupa’sı içerisinde pek de uzaklara gitmeyen bir etiketin de yükselen Avrupa-Amerika minimal kümeleşmesinde de ön planda isimlerini duyuracak sanatçılara şans tanıması açısından da ayrı bir önem arz ediyor. On yılı aşkın bir süredir elektronik müzik ile haşır neşir bir isim Aldo Cadiz. Alt kültürün Güney Amerika’da özellikle minimal ses kümelerine yönelmesi ile ortaya çıkmış isimlerden bir diğeri.O’da Şili’li.Karakteristik özellikler olarak her halükarda Ricardo Villalobos ile benzeşliğinden dem vurulması gerekiyor gibi bir düşünceniz olmasın. Aldo Cadiz çalışma içerisinde Someone Else ile gerçekleştirdiği çalışma ile tanınan Miguel Tutera’nın da desteği ile ayrıksı kombineler yaratma konusunda daha farklı segmentleri vurguluyor. Klik’leri alabildiğince yayvan formlarda kullandığı, perküsif vuruşların katmerlenerek delişmen bir hal aldığı vokal kesitleri ile namzet bir parça “Semilla” ile plağın a yüzü açılıyor.Miguel Tutera’nın düzenlemesinde, son dönemde gözde hale gelen epik-techno tınısını vokali de sarkastik bir perdeleme ile endüstriyelleştiriyor. B yüzünde de repetitif döngüyü aritmetik bulmaca kıvamına getiren ince rötüşları duyabileceğiniz Spice parçası yer alıyor. Techno’nun sadece düz ritimsel bir kolaj olduğuna inananlardansanız uzak durun. Yenileşmenin basit kalıplarla olmayacağına tarz ve türlerin birbiri içerisinde iyice eriyik bir hal alacağına 2006 tarihli bir Force Tracks vurgusu.

Maşina Ayın Günce Sitesi
Proodos http://proodos.blogspot.com/
Müziği paylaşabilmek. Dinlediğinden kendince anlamlar kotarabilmek, her an dönüp dolaşabileceğin halet-i ruhiyeni düzeltebilen eserleri kıvançla betimleyebilmek. Günce sitelerinin özellikle müzik üzerine olanlarında hasıl olan durumu izah edebilecek bir açıklama. Müzik güncesi bizlere eskilerin fanzine geleneğinin de artık online bir şekilde ağ üzerinde gerçekleştirilebileceğinin de kanıtı. Biraz iddialı bir tanım olarak gelebilir, fanzine’lerin düzen karşıtlığının yanında Google gibi bir dev altına marka bir günce sahibi olmanın eksileri bunlar başka yazılarımızda irdeleyeceğimiz konular olarak baki kalsın.Şimdi ülkemizde de ortaya karışık oradan kestim buradan tuttum imajlı sitelerin yanında artık ne dinlediğini bilen ve bunlarla ilgili olabilecek en doğru verileri paylaşan güncelerden ilkini konuk ediyoruz. Hiç olmazsa bir dinleyici daha merak edip uğraş verenlerin emeğinin boşa gitmediğini ortaya çıkarabilsin diyerek...
Proodos, Baseline Productions ile işin eğlendiren kısmından yetişmiş bir ismin Sühan Gürer’in kişisel çabalarıyla ortaya çıkardığı bir site.Bugüne kadar biriktirdiklerinden edindiği izlenimleri ilk elden paylaşıma açtığı bir günlük kritik sitesi. Elektro’dan IDM’e, Akustik Müzik’ten, Ambient’a Techno’dan Breakbeat’e uzanan dinleyici için de yol göstericilik konusunda “tevazuu’yu” elden bırakmasada faideli bilgileri sunan bir site Proodos.
Uzun cümleler yerine daha kolay anlaşılabilir kısa sözler ile kotarılan müziği kategorilerinin özlerinden de ilgili ağ linkleri ile tarafsız bir yorumcu gözünden okumak isterseniz.Ekranın başına yolculuğunuza başlamanızı acilen salık veririz.

Maşina TamPUAN
Aylık olarak Elektron Maşina’nın gözde isimleri, takipçisi olunan dj’lerden seçkiler.. en çok dinlediklerimiz

Anja Schneider-Mobilee Records
1.) GummiHz / Isolate Sebo K Remix / Mobilee Remix Series Vol. 1
2.) Audion / Mouth To Mouth / Spectral
3.) Selway / Solas / CSM
4.) Daniel Bell / Science Ficton - Lazy Fat People Remix
5.) Pascal FEOS / Out Of My Head / Level Non Zero
6.) Cobblestone Jazz / India In Me / Wagon Repair
7.) Renato Figoli / Milioni Di MIlioni / Trapez
8.) Plasmik / Eight To Nine - Anja Schneider Tabledance Mix / Conaisseur
9.) Solieb / Isotropy- Lazy Fat People Remix / Maschine
10.) Tanzmann & Stefanik / Basic Needs / Moonharbour

Elektron Maşina TamPuan
1.)Uli Künkel-Leethophobia (Kalimari Musique)
2.)Lawrence-Neither (Dial)
3.)Pheek-5 am (Little Suprise) (Archipel)
4.)Jeff Samuel-Right Then And There (Trapez)
5.)Ricardo Villalobos-Fizheur Zieheur (Playhouse)
6.)John Tejada-Mutation (Palette Recordings)
7.)The Knife-Like A Pen (Heartthrob Remix)
8.)Lephtee-So Far Back (The Nova Dream Sequence Remix) (Buzzin’Fly Records)
9.) Takashi Wada-The Old Man Looks At The Window (Onitor)
10.)Roger O’Donnell-Treasure (Acid Pauli Remix) (99X-10 Records)

Maşina Ağ Gezgini
Onitor
Takashi Wada
Force Tracks
Force Tracks At Myspace
Foundsound
Mobilee Records
Anja Schneider
Elektronmaşina daha önce editlenerek Livingindigo Dergisi Kasım 2006 sayısında yayınlanmıştır. İlerleyen günlerde yayınlanmış diğer edisyonlar da sizlerin beğenisine sunulacak.

Comments