Ekşi sözlük

Internet memleketim sathında 16 yıldır tangır tungur, düzenli ha düzeldi geldi bak gine koptular ile varolmaya çabalayan bir olgu. Meramımızı merakımızı gidermek için önce dial-up (bkz. Unutulmaz Fatura Detayları), sonra kablo net ve adsl ( bkz.Korkarım O Da Bir Kapasite Aşımına Uğradı.Şimdi Gümleyecek) vasıta olarak kullanımımıza tahsis edildi bucaksız vahaya dalabilmemiz için.

Kızdık, koptuk, günlerce kavuşamadık, odur budur, idare de bir güzel ettik de (som altın fiber “koptik” kablolarımız kopup duruyor gemi giriyor denizatı vuruyor vs.) şimdi de durup dururken bize bu hizmeti zaten vermeme konusunda kariyer sahibi tt (bkz. Onlar Bilir Kendilerini) güzide bir kararla beğenmediği sitelerin ulaşımına sansür uygulamaya başladı.

Bu uygulamanın son uygulandığı site http://sozluk.sourtimes.org/ adresinde ikamet eden, Ekşi Sözlük; konu detaylarım için, takılan bir sorum için sık sık danıştığım, okuru olduğum, aradığımda bazen saatlerimi bulan çabamın önünü alan sonuçları bulmama yarayan, gerektiğinde mizah yönünü ortaya koymayı başarmış iyi esprileri yakaladığım, gerektiğinde ciddi tavırlarıyla atepkisiz gençlik olarak “etiket sahibi” kuşağımın sesi soluğu olan site.Bugün siteye ulaşım tt tarafından mahkeme kararına istinaden(bkz. ne kararı) (bkz. internet sahipsiz mi sandınız lan) (bkz. resim) sansürlendi.11.000 civarında yazarıyla sözlerin tükenmeyeceği “ana sayfa”mı geri istiyorum…

Lafın gerisini ekşi yazarlarına bırakayım


“sadece ekşi sözlükle kalmayan çok daha geniş düşünülmesi gereken hadise.

diğer ülkelere nazaran ucuz internet hakkımızı engelliyorlar, elalem megabit hızında seyrü sefa eylerken fahiş fiyata düşük hızlı internet sağlayarak rahat erişim hakkımızı engelliyorlar, yetmiş milyona hizmet vermekten mesul bir kuruluşun nasıl duygusal tepkilere yenik düştüğünü göstererek içine sıçtığımın global dünyasında sansür uygulayarak iletişim özgürlüğümüzü engelliyorlar, müşteri hizmetlerinde internetin hecelemesinden habersiz insanları çalıştırarak sorunlarımızı rahat aşmamızı engelliyorlar, 2006 senesinde bir grup insanın kendi mecrasında akarak, bu ülkenin kanayan yaralarını deşifre etmesini engelliyorlar...

geçen hafta dünya engelliler haftasıydı. 7 milyon engellinin sesini duyurmaya çalıştığı haftaydı. akülü sandalye için yalvaran bu ülkenin hor görülen insanlarının haftasıydı. idrak ettim ki geçen hafta aslında dünya telekom haftasıydı...”

(jokond, 18.05.2006 23:57)

“daha önce örneklerini ancak çin'de veya iran'da görebildiğimiz türden bir uygulama. hani bu ülkelerdeki baskıcı rejimi, pornografiye ve rejim karşıtlığına karşı olan tepkileri biliyoruz ama ya bizim ülkemiz? türk telekom sadece yaptığı uygulamalar eleştiriliyor diye -ki ek$i sözlük bünyesindeki eleştirilerin çoğuna katılıyorum ben de- bir siteyi yasaklayacaksa, o zaman türk telekom hakkında eleştiride bulunan bloglar veya forumlar dahi tehlikede demektir ki bu çok ciddi bir sansürdür.

henüz detayları bilmiyoruz, bilmiyorum, ancak fikir yürütebiliyorum ancak eğer bu x sitesi için verilen bir kararın suistimal edilerek telekom'un işine gelmeyen birçok site için de uygulamaya koyması ise, ortada çok ciddi bir suç var demektir, umarım böyle değildir ve umarım bu durum düzelir ve biz de ek$i sözlük'e dilediğimizce ulaşma imkanına tekrar kavuşuruz.”

(koca tembel, 19.05.2006 03:55)

devamı için en azından hala girilebilen: bkz >>>bkz. >>>

Comments