Deuss Ex Machina # 150 Alternatürk Yerli Üretimler Yeni Önermeler

Kay(ıp)bedenler K/lan+-Dereasonable (VV)arp Presents Deuss_Ex_Machina_150_--_Alternatürk-Yerli Üretimler, Yeni Önermeler

27 Kasım 2006 Pazartesi gecesi "canlı" yayınlanmış programın parça dizinidir.
>>>>>Musique
>1<-Baba Zula-Hicazkâr Zeybek (RH Pozitif Publishing)
>2<-Replikas-Meydan (RH Pozitif Publishing)
>3<-Replikas-03.01 (RH Pozitif Publishing)
>4<-DANdadaDAN-Kuru Kuru (Fono Müzik)
>5<-DANdadaDAN-Zın Zın (Fono Müzik)
>6<-DANdadaDAN-Tezkere (Fono Müzik)
>7<-Oturma Grubu-Temp2 (Artist's Own-CD-R)
>8<-Oturma Grubu-22 Şubat Güneşli (Artist's Own-CD-R)
>9<-Onor Bumbum-Vurursun Patlar (Artist's Own-CD-R)
>10<-Didem Süzen-Solitary Leech (Contains Björk Samples) (Artist's Own-CD-R)
>11<-Didem Süzen-Freaknomics (Artist's Own-CD-R)
>12<-2Ka-Korhan Kaya-Shine (Artist's Own-CD-R)
>13<-Tufan Demir-Haydut (Unfoundsound)

Alternatürk-Bölüm(150)-Özlem Duyulanı Tez Ses Verenler, Müziğin Enginliğine Doğru Seyyahlık Edenler...Tek Perde

>>>>>Bildirgeç

Anadolu. Her bahsi açıldığında onlarca sayfalık makalelere, anektotlara dönüşen kimsenin keşfetmeye doyamayacağı bir coğrafya.Bunun yansımalarını kuşaklar boyunca karşımıza çıkan gelişmişlik ve medeniyetlerin bolluğu, kez'a öncüllüğü olarak ele alabiliriz. Her halükarda ortalamanın üstüne çıkmış olan sanatsal çağrışımlar, düşünmeye iten feylezofik akımlar geçmişin takipçliğini şimdinin modernizmine entegre ediyor.Etmeye çaba sarf ediyor.

Pazartesi akşamları saat 22.00 de yayına giren Deuss Ex Machina geride bıraktığı 3 seneyi ve 149 programın durum değerlendirmesi nispetinde bizden seslere kulak vermeniz için küçük bir derleme olarak Şehrin Ritminde yayındaydı.Geliştirilmekte olan veyahutta üzerinde sağlam adımlamalarla örülmeye çabalanan müzikal egzersizlerden derlenmiş küçük birer kesit.
Çoğunluğun ilgisine mazhar olmasını temenni ettiğimiz terennümler, ezber bozucu yapılar.

Keşfedildikçe umarız beğenip edinmeye, dinlemeye vakit ayıracağınız ve yıllardır özlemini duyduğumuz Alternatif sahnemizin sesinin artık biraz daha baskın çıkabilmesi için emek sarf edenler konuklarımızdı.Sunumları ile ustalaşma yolunda hızla ilerleyenler ile modern elektronik müziğin tasarımına yeni adım atanlar, Alternatürk'ten sizin için seçtiklerimiz ile sizleri baş başa bırakalım.

İstanbul'un müziğini ağlak bir hezeyan olarak algılayanlara inat yıllardır peşinde oldukları aktivist, deneysel tavırları ile Baba Zula topluluğu Deuss Ex Machina'nın açılışını gerçekleştirdi. Kentsel dönüşümü, taşranın ses erimlerinden örneklemleri, hafiften arabeskliği, hiç kesmedi 9/8'liği bir kıvamda ve farklı şekillerde kayıt altına alan, bunları psychedelic müzik üst başlığı altında betimleyen bir ekip. Yıllardır müzik piyasamız içerisinde varlar ve umarız daha uzunca süre bizlerle olurlar. Zen günlerinden bu yana demonte olarak ceplerinde taşıdıkları hikayeleri, her bir performans üzerinde farklı şekillerde bağlayarak affalatan, düşündüren bir temaşa örneği.Yine böyle bir cesur girişim olarak adlandırabileceğimiz Yüksel Aksu'nun yönettiği halk'ın sanat filmi "Dondurmam Gaymak" ın müziklerinde de Baba Zula imzasını görüyoruz.Teker teker program içerisinde fon olarak da kullanmış olduğumuz "soundtrack" ten "Hicazkâr Zeybek" parçası ile Ege'nin geçmişinden bir yansımayı ulaştırmaya çabaladık.

Melodik askamları yine bu minvalde işleyen bir başka topluluk Replikas'ta programımızda yer vermeye çabaladığımız bahsi açılması gereken önemli topluluklardan. Dirayetli bir şekilde kalıptan kalıba soktukları rock sound'unu elektro akustik'ten, elektronika'ya oradan psychedelic'e ulaştıran, uzlaştıran topluluk'da Film Müzikleri çalışmasını geçtiğimiz günlerde RH Pozitif Publishing etiketinden yayınladı. Dadaruhi, Köledoyuran ve geçen yıl yayınlamış oldukları Avaz albümü ile çoklu katmanlar ile ilişik bir müziğin icracısı olan ekip 2001 yapımı Serdar Akar'ın yönettiği Maruf ve Perihan Mağden'in İki Genç Kız romanı'nın Kutluğ Ataman tarafından çekilmiş filminin arka planında bir görünüp kaybolan seslerini derleyerek dinleyicileri ile paylaşıyorlar.

Onlar ki farklı olmayı birilerinden kopya çekilmeden de başarılabileceğine inanmış bir güruh olarak deneysellik duvarını sergüzeşt salınımları ile aksak ritimleri ve ses örnekleri ile bütünlemeyi başarıyorlar. Dinledikçe algılanabilecek, filmlerdeki cazibesini fazlasıyla muhâfaza eden Film Müzikleri kaydı ile ilgili yorumlarımızın devamını Trendsetter Aralık sayısında bulabilirsiniz.

Emprovize kurgusu ile nam salmış alt-kültür topluluklarından Naapjazz, Tamburada, 123, Randıman Kakara Trio gibi kendi müziğinin peşinde koşmuş ekiplerin kadrolarında yer almış Berke Can Özcan, Korhan Futacı, Feryin Kaya ve Burak Irmak'dan oluşan DANdadaDAN üçüncü önerimiz oluyor.Bir şeylere benzetilmek yerine emporvize kayıtlarında uzun uzadıya giden parçalarını bir başlangıç ve son ibaresi taşıyan kesitler haline dönüştürmelerinin neticesi "debut" albümleri Sen Bana Birini Android olarak sunuldu.Bağlantı ve iz olarak yukarıda bahsettiğimiz grupların benzeş noktalarını savunan ama kendi birikimleri ile Nordik avangarde gruplarına da yakın duran bir solukta hele bir de yüksek sesle dinlediğinizde kendi dertlerinizden yansımalara kadar beklenti öteliği 12'den vurmayı beceren bir ekip. Popülist olmak yerine sahne deneyimleri ile belirli bir kitleye yönelmiş, kendini tanıtmış olan ekip Time-Out dergisinde Sayın Zeynep Erekli'nin röportajında güncel müzik piyasasında kendilerini nasıl konumladıklarını şu tümcelerle anlatıyorlar. -Korhan Futacı: "Biz hayal aleminde yaşıyoruz biraz. Ama başıboş bir hayal alemi değil; "Yaptık,oldu" tarzı bir şey değil. Kendi hayalimizde yaşattığımız şeyin en iyi şekilde vücut bulmasına çalıştık. Albümde çoğunluğun duymaya alışkın olmadığı seslerin olduğunun farkındayım". Gelişmeye, ender sahalardan biri olarak tanımladığımız tarifsiz müzikal destiansyonlar arasında "yeni" bir şeyler dinlemek isterseniz, en yakın müzik markete uğramanızı salık veririz.

Internet'in gelişmesi ve bunun yanında kakafonin de giderek çoğalmasının yanında kendi çabaları ile kayıtlar yayınlamayı sürdüren ve bu çabalarını büyük özverilerle gerçekleştiren ekipler/isimler ile devam edelim. Deniz ve Can tarafından kurulmuş ardından Baran'ın da dahil olduğu ve her bir kayıtta müzisyen arkadaşlarının desteği ile farklı noktalara temas eden Oturma Grubu bunlardan ilki. 2004 yılından bu yana çeşitli sitelerden kayıtlarını sunan bir ekip.Kayıtlarında ses öbekleri olarak tanımlayabileceğimiz caz, akustik, elektronik, post rock nişlerinin birer yansımalarını duyumsayabilirsiniz. Denendikçe gelişen farklı tonları ile merak uyandıran enerjilerinin daim olmasını dilediğimiz topluluğun son çalışmalarından Temp2 ve 22 Şubat Güneşli Şehrin Ritmindeydi.

Farklı kurgusu ile geçtiğimiz yıllardan tanıdığımız bir diğer isim Onor Bumbum. Gençliğin tahammül sınırlarını zorlayan gündelik vak'a lardan, destekli elektronika yapılarındaki melodramatik yanlara ulaşan bir tüme varımcı.En son Roxy'de düzenlenen The Originals gecesinde performans gerçekleştirmişti.Daha önce Deuss Ex Machina'da konuk ettiğimiz Üçgün, Uyu Uyan ve Bi'Dur (sanırız en çok dinlenilmiş olanı) parçalarının ardından Vurursun Patlar çalışmasını geçtiğimiz günlerde sitesinden yayınladı.

Benzeş bağlamlardan hareketle bir dinleyici olarak başladığı serüveninde, giderek kendine güveni artmış bir prodüktör olma yolunda emin adımlarla ilerleme çabasında olan Didem Süzen'de bir diğer önermemiz. Ses frekansları arasına dahil ettiği, karaşın minimal ses kolajlarını kimi zaman dans kurgusu, kimi zaman da elektronika, ambient potansında değerlendiren parçaları ile sınırlarını çizmeye devam ediyor. Björk vokalleri ile desteklenmiş, Solitary Leech damla damla gelişen mekanize tınıların ilerleyen süre ile beraber çekimsiz bir melodika'ya dönüşümü irdelenebilir. Keza aynı düzlemden hareket ile kotarılmış olan ama dans edilebilir vurgununu daha ön planda olduğu Freaknomics önümüzdeki sezon içerisinde daha çok sesini duyurmasını temenni ettiğimiz Didem Süzen'i takip edilesiler listenize dahil edebilirsiniz.

Kutsal bilgi kaynağı Ek$i Sözlük'ten bir alıntı yapalım: "Korhan Kaya yaklaşık 15 senedir zamanını yazılım geliştirmekle ve ses kompozisyonu ile harcıyor, sound trackerlarla başlayan müzik sürecini bugünlerde jeskola buzz kullanarak devam ettiriyor. mp3 devrimi sayesinde oldukça farklı tarzların en iyileri dinleyebilme fırsatı bulduğunu düşünüyor. son zamanda yaptığı parçalarda Autechre ve Plaid etkisini hissetmek mümkün. Loststone (31.10.2006)" böylesine uzun soluklu olmanın ve demo kayıtlarının nihai albüm hallerinde sahip olmadığımıza hayıflandığımız Korhan Kaya ve 2KA projesi de yurttan sesler seçkimizde yer aldı. Tevazuu'ya ihtiyac duymayacak kadar takdir'i hak eden, en son IAF performansı için sahne aldığında Indigo Music Hall'de beklentilerin ötesinde olduğunu teyit etti. Kendi çalışmalarının yanında Madonna ve Daft Punk'a da yapmış olduğu Unoffical düzenlemeleri de sitesinden dinleyebilirsiniz.Bu çalışmalarının yanı sıra, grafik canlandırma yazılımı olan pmx-pixel mixer yazılımının da geliştiricisidir.Henüz Alpha sürümünde olan yazılımın getirdiği en önemli artı, bütün çalışmanızı gerçek zamanlı yürütebilmeniz. böylece katmanların boyutlarını ya da herhangi bir özelliğini değiştirirken, aktif katmanın ön ve arkadaki katmanlar ile etkileşimini gerçek zamanlı olarak izleyebilirsiniz. bu da “gerçeklemeyi” (rendering) beklemeden görselliğe odaklanmanızı sağlıyor. Programın detaylarını ve Korhan Kaya'nın diğer projeleri için allame-i ulul arz seçkimize göz atabilirsiniz.

Programımızda son çalışma da gerek Sensible Sucker gerekse de kendi adıyla üretmiş olduğu kayıtlar ile Tufan Demir. Bağlantısı içerisinde olduğu kollektif platform'dan bu yana kendini sürekli geliştiren kurguları üretme çabası içerisinde bir prodüktör. Deneysel kıvamlı ses parçalarını daha önce Korkunç Kayıtlar sitesinden yayınlamış olan Demir, aradan geçen süre içerisinde müzikal kimliğini belirginleştirip dinleyicilerine iki farklı kulvardan müziğini iletmeye devam ediyor. Bu uzun soluklu çalışma düzeneğinin son halkası olarak da Barem, Fusiphorm, Agnés, Sarah Goldfarb ve Ezekiel Honig gibi isimleri bizlerle tanıştırmış Unfoundsound etiketinden yayınlanan toplama albümde yer almakta. 2. yılını deviren net etiketinin toplama albümünde Agaric, Pheek, Butane gibi minimal techno'nun şimdisindeki isimlerinin kalitesinde, groovy ritim denizinde seyreden "Haydut" parçası Deuss Ex Machina'nın 150. bölümünün kapanışını gerçekleştirdi.

Neticeye bağlarsak eğer, geldiğimiz nokta itibariyle ülkemizde de alternatif sesler peşinde koşan müzisyenlerin sayısında belirgin bir artış söz konusu. Tavizsiz, düz hatlarla örülmüş seslerin yanında deneysel müziğin içerisinde zorlukla teyit ettirilebilen, anlam ve önemi ancak dinledikten sonra anlaşılan kompozisyonlar sıkıştırılmış formatlarda dinleyicileri bekliyor. Alternatürk bölümümüzde yer verdiğimiz isimlerin takip etmneniz, görüş ve eleştirileriniz ile sanatçıları desteklemeniz temennisiyle. İyi Haftalar.

Allame-i Ulul Arz'den Ara Nağmeler
Baba Zula
Baba Zula @ Myspace
Replikas
Replikas @ Myspace
RH Pozitif
DANdadaDAN @ Myspace
Fonomüzik
2KA Korhan Kaya
PMX by 2Ka Korhan Kaya
Onor Bumbum
@ Myspace
Didem Süzen @ Myspace
Tufan Demir @ Myspace
Unfoundsound Records

Enternasyonel Gürül/(tü)Gürül Çağlama Clicks,Cuts,Micro,Id,Neo Galactica,Space Tunes, Indie,Mini-m@l,Textart,64 Bit Konvasiyonel Techno Musikileri-Esenlikle Dinleyiniz.

Her Türlü Eleştiri,Öneri vs .İçin İletişim Kanallarımız;
info[at]dinamo.fm - Dinamo - misak[at]dinamo.fm
Makina
Her Pazartesi Gecesi 22:00 -23:00 (GMT +2) arası Dinamo 103.8
---------------------------------------------------------
>>>>>Info gör/sel Stat-uKo YıkılıYOOr Hemde Çelme Takanlara İNAT
Headphoneland
Photo Courtesy From Gavin Mullan's Headphoneland Blog (c) photo © Gavin Mullan 2006

>>>>>Poemé
Muhayyer-Atilla İLHAN
Önemli gizli boyutlarıyla yeryüzündeki yaşantımız
Ne kadar azdır yaşadığımızdan yaşadığımızı sandığımız
Söylediklerimizle değil söylemediklerimizle varız
O gün ki ölümün perdesine yapayalnız yansırız
Ne kadar azdır yaşadığımızdan yaşadığımızı sandığımız

Bir incesaz ki süreklidir yaprak döken korularda
Çılgınlıkları oluşturur en çapraşık duygularda
Büyük çıkmaz akla gelip de sorulmayan sorularda
Bazı insan içten içe düşünür hesaplar da
Ne kadar azdır yaşadığımızdan yaşadığımızı sandığımız

Üflediğimiz sustuğumuz tutkuların düşlerimizi çokçadır
Çocukluktan çıktığımızı sanmak aslında çocukçadır
Gerçi gençlik bir uçta yaşlılık bir uçtadır
Birleştikleri gerçek o müthiş sonuçtadır
Ne kadar azdır yaşadığımızdan yaşadığımızı sandığımız

tutuklunun günlüğü

Comments