Deuss Ex Machina #149 Experimental Meinmal Minimal Shocks

Kay(ıp)bedenler K/lan+-Dereasonable (VV)arp PresentsDeuss_Ex_Machina_149_--_Experimental Meinmal Minimal Shocks

Dea Ex Machina #9
20 Kasım 2006 Pazartesi gecesi “canlı” yayınlanmış programın parça dizinidir.

>>>>>Musique
>1<-Goloka-Give Me Loving (Mantra Remix) (i-label)
>2<-Egoexpress-Springfield (Ladomat 2000/Lado Musik)
>3<-Egoexpress-Aranda (Lawrence Remix) (Ladomat 2000/Lado Musik)
>4<-ïony-Kit Woolven (Dealers Of Nordic Music)
>5<-Holden-10101 (Border Community)
>6<-Lee Van Dowski & Quenum-Lust Part 2 (Soma Quality Recordings)
>7<-Lee Van Dowski & Quenum-Overdrill (Soma Quality Recordings)
>8<-Henrik Schwarz-Jimis 2006 (Mix 3) (Diamonds & Pearls Music)
>9<-Matt John & Britta Arnold-Brimatta (Diamonds & Pearls Music)
>10<-Octogen-Mio Bel Figlio Lucca (Soma Quality Recordings)

Experimental Meinmal Minimal Shocks-Bölüm(149)-Derinler, Saklananlar Günyüzünde Yansıyacak, Biteviye Biteviye
>>>>>Bildirgeç

Modern müzik diye bahsi açıyoruz her seferinde, sefasında, süresinde. Daimi bir kalıcılığı yakalayabilmek üzere tasarlanmış olan musikişinaslığı eleştirmek derinlerinden feyz almak Deuss Ex Machina'nın temellerinde yer alan ezcümleler sıralamasının öncülleri. Üretilmiş olanı gelişigüzel bir şekilde taraflı ve yanlı bir şekilde sunmak yerine, hatasıyla sevabıyla paylaşabilmek en oldurulabiliri yapabilimek. Emelimizi sıkça mimleyen ve normal dinleyici kişisi olarak başlamış olan serüvenimizde bir "iz" sadece bir "iz" bırakabilmek adına verilen çabanın bütünü bütün bu satırlar Sayın Okuyucu.

Başlangıcından bu yana göstermiş oldukları destek ile minimum süre içerisinde pek çok farklı tınıyı sizlere ulaştırmamıza yardımcı olmuş Equinox Music & Entertainment sponsorluğunda hazırlamaya çabaladığımız Dea Ex Machina #9. bölümü ile dün akşam Şehrin Ritminde sizlere ulaştı.Alternatif ses görselliğinin çeşitliliği konusunda intibâ uyandırabilme ve ilerleme adına çabalamaya devam ediyoruz. Dinlence, kolaylıkla "pause" edilebilen bir fon olmasının dışında bir yaşam stili, bir bilgi dağarcığı oluşturabilmek de tüm Deuss Ex Machina-Dea Ex Machina programsallarının ana ilkesi olduğunun altını çizelim.

Dün akşam gerçekleştirdiğimiz Experimental Meinmal Minimal Shocks programı da bu minvalden yeni serüvenleri ulaştırmaya çabaladı.Çokça eleştirilen, bir yerde de özlenilen eski yaratıcılık günlerinin yâd edildiği bir disiplin olan Minimal ana temamızdı.Fark edilir derecede, ana akım içerisindeki melodik yaklaşımlar ister istemez bu türün de "moda" bir disiplin haline dönüşmesine yol açtı. Akl'ın derinlerinden beslenen ve çeşitliliğini prodüktörün ayrıntılar ile desteklediği bir kolaj-disiplinin, gelişimine zıt bir şekilde bir örnekleşmeye doğru koşar adım ilerlemesi ve hemen tüm türlerin artık bir de minimal katkılı versiyonlarının pazar'a sunulmuş olması, ilk dinlemiş olduklarımızdan sonra tesirin azalmasına yol açtı. Bu post modernist, tüket tüket kültürünün de birer yansıması, daha önceklileri demode kıvamına dönüştürdüğü gibi minimal'i de eskiyip yıpratır oldu. Taa ki günün birinde bir retro kuşağı benzeri yeniden keşfedilinceye kadar da bu ivmeli düşüş devam edecek gibi görünmekte.Dizilimi ve sunumu ile başka çıkarımların peşine düşmüş sanatçı/prodüktör/dj'lerin işlerinden sizler için seçtiklerimiz hakkındaki kısa notlara değinelim:

Dea Ex Machina içerisinde, dinletmeye çalıştığımız önemli topluluklardan Egoexpress bu haftaki ilk önerimiz olsun.Alman minimal müzik sahnesi üzerinde duruşunu neredeyse hiç bozmamış bir kentin simyacıları Egoexpress.Yıllardır biriktirilenin, devamlılık arz eden şekillerde kayıtlara döküldüğü, melodik, dramatik az buçuk da eklektik, kraut rock düzlemlerinde seyrüsefer eyleyen isimlerin arasında kısa sürede ön plana çıkmayı başarırlar. Mense Reents'i ve Jimi Siebels'i geçtiğimiz sene Indigo'da canlı olarak seyretmiştik. Hala o ilk günkü deneyselliği ellerinde tutarak, dans edilebilir kurguları bütünleşik figürler ile örmeyi başarmış ayrıntıları ile izleyenleri mest etmişlerdi.

Egoexpress'in müziğini durağan ve tek düzelik yerine, giderek gelişen, dozu arttırılan bir techno serüveni olarak da tanımlayabiliriz. Foxy, Telefunken, Weiter gibi klasiklerin ardından 2005 yılında Hot Wire My Heart albümünü yayınlamışlardı. Bu çalışmanın sene-i devriyesinde ikilinin daha önce yayınlanmamış kayıtları, plak formunda yayınlanmış remiksler ile tamamlanmış We Do Wie Du adlı ikinci cd ile yeniden yayınlandı. Şekilcilik ile sınırlandırılmış olmamanın vermiş olduğu üstünlüğü deneysel kıvrımlardan, ambient downtempo kolajlara kadar çeşitlemeler ile örnekleri dinleyicinin beğenisine sunuyorlar. Çalışmadan dinletmiş olduğumuz Springfield parçası da IDM ile kesişmiş space-pop'un nitelikli örneklerinden birisi. Egoexpress'in yarısı olan, Dial Records'un da mihenk taşlarından Mense Reents'in hünerlerini bir kere daha teyit etmiş oluyor.Bunun yanı sıra belki de program çizelgemiz içerisinde en çok yer vermeye çabaladığımız, bir başka Hamburg'lu Lawrence'ın Aranda yorumu, Lowtec'in Everybody ve Knartz IV'un Abe Duque remiksleri, elektronik müzik kültürü içerisinde ilgiyi hak eden parçaları oluşturuyor. Tekmili birden aynı havalar'dan uzak uzak, ferah ferah bir hatırlanış.Çalışma, Egoexpress'in hala etkisini muhafaza edebilmesine dair de önemli bir çıkış.

Melodik çeşniciliği ile yayınlamış olduğu her bir kayıtta çıtayı bir kademe daha yükseltmeyi başarmış James Holden bir diğer önerimiz.Silver Planet, Easy Accesss gibi Progressive House'un odak noktalarında yer almış etiketlerden yayınladığı kayıtlar ile müzikal gelişimin seceresi içerisinde anılan kayıtların altına imzasını atar.Progressive House'un değişimine paralel olarak Holden'da kayıtlarında çoklu segmentleri, ambient vuruşları ve dahası bilgisayarı bir tamamlayıcı olarak değil ana öğe olarak kullanımı, mekanik müzikte de hissiyatın var olduğunu dinleyicilere yansıttı.Solstice, Horizons, One For You ve Nothing bu ilk döneminde etkisi hala devam eden kayıtlar arasında sıralayabiliriz.

2003 yılında kurucusu olduğu Border Community etiketi de bu tarz ve tür değişkenliğinde kendisine eşlik eden isimleri barındıran bir aracı haline dönüştü.Nathan Fake, Petter, The MFA gibi isimler türler arasında yer alan sınırları egale ederken, yeni bileşkeler ve müzikal çeşitlilik ile minimal eksenini doygun porsiyonlar halinde betimlemeyi başarırlar.James Holden'da kıta Avrupa'sında ilgiyi yeni yeni üzerine toplamaya başlayan minimal technoesk kurguyu müziğinde yansıtmak konusunda da öncü isimlerden olur. A Break In The Clouds kaydı ile epik hikayelendirmelerine devam eder.Border Community etiketinden yayınlanan son çalışması The Idiots Are Winning ile de bu sefer "clicks & cuts" bazlamalı mekanik ses deneylerine girişir.
Techno'nun çiğ kurgusunu, minimal'in kimliğinde bulunan deneysellik ile bütüne kavuşması The Idiots Are Winning'i ön plana çıkarıyor.Kesitler ve bağlantılar ile örülmüş kimi zaman basit bir ara bağlantı gibi kulağa gelse de aslında dinleyicide tesiri tüm çalışma boyunca devam eden melankolik bağlantılar, ambient kurgular ile tarz ve tür bağlamının kendisini bağlayıcı olmadığı konusunda açıklayıcı, dinleyicilerinde de merak uyandırabilecek nüanslar ile çarpıştırmakta. Villalobos, Luciano, Arto Mwambe, Lawrence, Efdemin, Magda vd.lerinin kotardığı minimalist tekno anlayışının kökleri ile akraba ses kümelerini oluşturur. 10101 parçasında belki bir Dexter beklemek olanaksızdır ya da keskinliği ile nispeten karaltıyı aydınlatma konusunda bir yardımcı olabilmektir kimi zaman Holden'dan yansıyan.Tek bir döngünün bile bir dinleme süresi boyunca evrilmesidir kimi zaman, etkileşimini arttırır ve dayanıklı bünyelerde bile hülya'lara daldırır.Sözün kısası etkileyicidir çokça zaman olduğu gibi, denenmesi farzdır, nakış nakış tamlamalı melodik senaryoları. Modernliğe hoşgeldiniz tebessümü ile...

Enternasyonel Gürül/(tü)Gürül Çağlama Clicks,Cuts,Micro,Id,Neo Galactica,Space Tunes, Indie,Mini-m@l,Textart,64 Bit Konvasiyonel Techno Musikileri-Esenlikle Dinleyiniz.

Her Türlü Eleştiri,Öneri vs .İçin İletişim Kanallarımız;
info[at]dinamo.fm - Dinamo - misak[at]dinamo.fm
Makina
Her Pazartesi Gecesi 22:00 -23:00 arası Dinamo 103.8
---------------------------------------------------------
>>>>>Info gör/sel Seslendirilmemişlik Yansıtılmamışlık Yalıtılmışlık
Error_909
Photo Courtesy From Lukas Randall's Error_909 Blog (c) photo © Lukas Randall 2006

>>>>>Poemé

Rüzgâr Ve Gül - Wolfgang BORCHERT

Behçet NECATİGİL Tercümesiyle


Küçük solgun gül!

Bordadan esen hoyrat yel

perişan etti seni!

yaprakların sanki

bir liman yosmasının

sırtına giydikleri --

birden saldırıverdi.

Hissetti de kendini

bir süre belki bitkin,

istedi gizli kıvrımlarında

biraz soluk alsın.

Ama kokun onu öyle büyüledi,

öylesine geçirdi ki kendinden:

köpürdü coştu birden,

duyduğu hazla ezdi seni;

öptüm diye böbürlenmede

ürkmüş otlarda eserken gene.

Comments