Deuss Ex Machina # 154 Eu Sou Um Desconhecido Neste Mundo

Kay(ıp)bedenler K/lan+-Dereasonable (VV)arp Presents
Deuss_Ex_Machina_154_--_Eu Sou Um Desconhecido Neste Mundo

Dea Ex Machina # 10
25 Aralık 2006 Pazartesi gecesi “canlı” yayınlanmış programın parça dizinidir.
>>>>>Musique
>1<-Azam Ali-In This Divide (Six Degrees Records)
>2<-Azam Ali-In Other Worlds (Six Degrees Records)
>3<-Mogwai-7:25 (PIAS-Wall Of Sound)
>4<-Mogwai-Time And A Half (PIAS-Wall Of Sound)
>5<-Jarvis Cocker-I Will Kill Again (Rough Trade Records)
>6<-Jarvis Cocker-From Auschwitz To Ipswich (Rough Trade Records)
>7<-Albert Hammond Jr.-Well...All Right (Rough Trade Records)
>8<-Albert Hammond Jr.-101 (Alternative Version) (Rough Trade Records)
>9<-Belle And Sebastian-The Monkeys Are Breaking Out The Zoo (Save The Children-Rough Trade Records)
>10<-The Kooks-The King & I (Save The Children-Rough Trade Records)
>11<-The Long Blondes-Fulwood Babylon (Rough Trade Records)
>12<-The Long Blondes-Weekend Without Makeup (Rough Trade Records)

Eu Sou Um Desconhecido Neste Mundo
-Bölüm(154)-Saklı Kaldı, Giderek Yabancılaştı, Tükendi:Seslere Karıştı

>>>>>Bildirgeç
Müziğin alternatifini kendi içerisinde, kurgularının simyasını mercek altına almaya devam ediyoruz. Bugünün müziğinde kimi zaman geçmişin izlerini, kimi zaman da geleceğin tanımlamalarını bir arada dinliyoruz. Gelişen teknolojik nitmetlere orantılıolarak yolunu çizmeye çalışanların seslerini paylaşıyoruz. Tüm o sanallıklara inat ve mütemadiyen istek ve arzu'yu harlayarak.

Çoklu segmentler arasında seyyahlığımızda programımız Deuss Ex Machina'ya desteğini esirgememiş olan Equinox Müziğin katkılarıyla Dea Ex Machina'nın10.bölümü dün akşam Dinamo 103.8'de "canlı" olarak gerçekleştirildi. Dea Ex Machina, program içerisinde olabildiğince alternatif sesi, sizlerin beğenisine de yakınlık kurmaya çabalayarak oluşturduğumuz bir seçki. Bir ön dinleti. Haftalık sirkülasyonun onlarca albüme tekabül ettiği şimdinin müziğinde farklı olanları işaret edebilme çabası.

Seslerin yoğunlukla işlendiği alternatif güzergahların çokluğunda bu ayki programımızdan önerilere geçelim: Dünya müziği üzerinde uzmanlaşmış bir etiket olan Six Degrees Records etiketinden bir çalışma ilk konuğumuz oldu. İran-Hindistan arasında geçen bir yetişme döneminin ardından sesini Niyaz topluluğunda dinlediğimiz, Mercan Dede'nin Nefes albümünde "Dem" parçasına hayat vermiş Azam Ali ikinci uzun çalarını Six Degrees Records etiketiyle yayınladı. Elysium For The Brave'de ilk solo çalışması olan Portals Of Grace'in bir adım daha ötesine geçmesine şahit oluyoruz. Debut kaydında yer alani, Judeo Espanyol, Galçiya, Portekiz, İsveç ve Bizans dönemi Arap müziğinden birer yorumunun yerini, kendi parçaları ile geçmişi ile olan bağlantılarını sorgulayan bir sanatçıya dönüşümünü irdeliyoruz.

Parça parça dinlendikçe, sesin kullanımındaki ayrıntılar ortaya çıktıkça, doğu ve batı sentezinin kolaya kaçılmamış önemli bir örneğine hasıl olunuyor. Öz'de oluşan gelgitlerin, her seferinde kendimize dair olan bilinmedikleri açmasına, yüzleşmelerin giderek daha yaralayıcı olmasını betimleyen, In This Divide, Dünya'nın hikmetinin çarpıcılığını sorgulayan "Mother Earth" başka dünyaların ses izlerini duyumsatıyor. Etnik yönün kurgu içerisinde farklı yönleri ile batı "contemporary" müziği ile raks edişini, kavramsal formlar ile beslenmiş sözlerin çarpıcılığı ve Azam Ali'nin vokalindeki duru çarpıcılık Elysium For The Brave'i önemli kayıtlar safına yerleştirmeniz için önemli nedenleri oluşturuyor.

Türler üstülük bakımından ele alınması gereken bir örnek ile karşı karşıyayız. 1996 yılından bu yana gizli bir teşkilat edasında, makromize ses mühendisliğini, keskin gitar riffleri, törpülenmemiş sekanslar ile tertip eden, haşa saygıda kusur edemeyeceğimiz Mogwai grubu Mr.Beast albümünün ardından bu sefer de Zinedine Zidane'ın "A 21st Century Portrait" dökümanterinin soundtrack çalışması ile seneyi tamamlıyor.

Mogwai söz'ün kararında kullanmaları ve ekseriyet enstrümantal kompozisyonların içerisinde zerk edilmiş bulunan deneysel vokal yamaları ile kavramsal müziğin Deuss Ex Machina'ya göre önderlerinden. Biteviye ve öylesine şekilden şekile girmiş formlar yerine, dinledikçe ayırdına varacağınız pek çok alt katmanı, hikayeyi, söz öbeğini ulaştırmayı bahsettikleri "ciddi gitar müziği" ile beraber dinletmeye devam ediyorlar. Bu minvalde bu satırlara sığamayacak pek çok ayrıntıyı Phonem kapsamında 28 Ekim tarihinde İstanbul'da paylaşmışlardı. Soundtrack, Mogwai'nin müziğini takip edenlerin bildiği üzere bir dökümanter için kurgulamış oldukları ilközel çalışma. Zidane "A 21 st Century Portrait", Douglas Gordon ile Phillipe Parreno'nun yönettiği ve Cannes Film Festivalinde yarışma dışı özel gösterimi gerçekleştirilmiş bir çalışma. Zinedine Zidane'ın 23 Nisan 2005 tarihinde Real Madrid ile Villareal maçının, sinematograf Darius Khondji tarafınadan idare edilen 17 farklı kamera ile gerçekleştirilen özel bir teknik ile çekimini barındırıyor. Bir futbol maçı süresinde gerçekleştirilen dış çekimlerin katkısıyla farklı bir kurguyu ortaya koymayı başarıyor.

Kitlelerin afyonu temasıyla odaklanmış futbol endüstrisinin de yamacında farklı bir figürün, ustalığı ve yaşamsal verileri birer birer ekrana sunuluyor. Filmin etkisini arttıran unsurlardan biri de tabii ki onu daha anlamlı kılan müziği oluşturuyor. Stuart Braithwaite'in deyişi ile farklı şeylerde kullanılmış olan müziklerinin ilk defa yüreklerinden geçen bir işle bağlantılandırılması onları bu projenin içerisinde yer almaları konusunda heveslendirmeye yeterli kılmış.

Sinematografik yansımaların betimlendiği çalışmadan 7.25 ve Time And A Half Şehrin Ritminde sizlerin beğenisine sunuldu. Hiçbiryerin müziğinde kendine yer bulmak isteyen dinleyicilerimize Mogwai -tüm albümlerinin yanı sıra- nin Zidane "A 21st Century Portrait" çalışması önerimizdir.

Toplumsal gelişmişliğe paralel olarak sorunlar da giderek daha çoğalıyor.Düzensizliğin getirmiş olduğu kaotizmden, yani yetişkinlerin sorumluluk sahalarında ellerinden gelen koruyuculuğu, kollamayı sağlamamalarının bedelini çocuklar ödüyor. Bu üstelik öylesine büyük bir problem haline dönüşmüş durumdaki gelişmiş ülkelerin çok gelişmiş yönetimleri bir süre sonra bunu bir üstün körü yorum ile eleştirerek görmemezlik sınırlarına çekme çabalarına karşın Iceberg giderek daha geniş bir coğrafyayı etkileşim altına alıyor.Dünya'mız üzerinde bu önemli problem ile savaşım konusunda çalışmalar gerçekleştiren bir kurum olan Save The Children, elde edilecek tüm gelirin çocuklara aktarılacağı bir projeye ön ayak oluyor. Colours Are Brighter toplama albümü Belle & Sebastian'ın kuratörlüğünde gerçekleştirilmiş, Four Tet, Rasputina, Franz Ferdinand, Snow Patrol, The Divine Comedy, The Kooks, The Barcelona Pavillion, Belle and Sebastian ve Kathryn Williams gibi isim/toplukların seslendirdiği ağırlıklı olarak çocuk şarkılarından oluşan bir çalışma. Dikkati üzerine çekmesi için çalışmanın notlarında Save The Children kurumunun gerçekleştirmiş olduğu çalışmalara dair ufak notlar yer almakta. Albümü edinerek, Kamboçya, Angola, Afganistan, Nepal gibi çoğunluğunda iç savaşın, çatışmaların tetiklendiği bölgelerde yardıma muhtaç konumdaki, eziyet görmüş, disipline edilmesi için çeşitli insanlık dışı eylemlere maruz kalmış ve sanırız en önemlisi bir dilim ekmeğe muhtaç kılınmış, çocuklara gerekli yardım ve rehabilite çalışmalarına bir nebze desteği sağlayabilmeniz de mümkün kılınıyor. Alternatif pop müzik sanatçılarından, müzikal zevkinize de farklı anlamlar katabilecek çalışmayı, Yılbaşı ve Bayram tatilinde armağan edilebilecek bir öğe olarak, hem de önemli bir işin içerisinde bir parça da katkımız olsun diyen dinleyicilerimize "son dakika" önerimizdir.İyi Haftalar.

Allame-i Ulul Arz'den Ara Nağmeler
Azam Ali
Azam Ali At Myspace
Six Degrees Records
Mogwai
Mogwai At Myspace
Zidane "A 21st Century Portrait" Official Site
Jarvis Cocker At Myspace
Albert Hammond Jr. At Myspace
Belle And Sebastian
Rough Trade Records
Colours Are Brighter
Colours Are Brighter At Myspace
Save The Children UK

Enternasyonel Gürül/(tü)Gürül Çağlama Clicks,Cuts,Micro,Id,Neo Galactica,Space Tunes, Indie,Mini-m@l,Textart,64 Bit Konvasiyonel Techno Musikileri-Esenlikle Dinleyiniz.

Her Türlü Eleştiri,Öneri vs .İçin İletişim Kanallarımız;
info[at]dinamo.fm - Dinamo - misak[at]dinamo.fm
Makina
Her Pazartesi Gecesi 22:00 -23:00 (GMT +2) arası Dinamo 103.8
---------------------------------------------------------
>>>>>Info gör/sel Işık Huzmesinde Kayboluş
Photo M.T. photo © CreaComLicence 2006
>>>>>Poemé
White Label - Metin CELAL

Düzenleyip hayatımı
Sığınırdım vakti olmayanların ıssızlığına
Korkunun kokusu duyulurdu
Ağzımda sabun tadı
Sanki dilim değmiş tenine

Alkol öldürdü hayatın acılarını
Kimsenin anlamadığı soğuk bir şakaymışcasına
Doğdum ikinci derece akraba evliliklerinde
Hep düşler, düşüşlerle

O nemli ev, sıcak vanilya kokusu
Muayyen günlerde öpiym ağbi muhabbetleri
O dekolte halimiz, mutluluk çubuğu anlar
Ve ürpermelerim yargısız infazlarında

Gereği yoktu hayatı fark etmenin
Gözünde sıfırdı nominal değerim
Sınadım saatleri saatlerle
Fosilleştim, katılaştı kimliğim

Siyanür! bu muydu hayatın anlamı
Kaçmaya çalıştığım kimdi
Kendimden başka

Comments

Anonymous said…
azam ali ...
istiklalde hoyratça hatta ufak tefek bedenimin aksine kaba saba, anlamsızca yürüdüğüm bi gece güzel okuması ve kutsal sesiyle beni çivi misali caddeye çakan,gecemi anlamlandıran kadın ... o kadar büyük panikle ve heyecanla dalmışım ki dükkana adam çoktan besmele çekmişti diye hatırlıorum, "kim bu çalan..?hangi albüm..?hemen alıyorum!" dediğimde.Albümün adı "Feast Of Silence".Sahibi ise "VAS".Yarısı Azam Ali,diğer yarısı Greg Ellis.bu kadının sesi "güzel" değil.güzellik başka bişey.bu kadının sesi tanımsız.bu kadının sesi başka bişey.Azam Ali acapellasıyla yaptığım bi parçada vardır.Nacizane.şudur ismi; "Azam the fairy from Helikon"

sevgiler
mert eser
Selamlar Mert,
müzik bir parça da olsa yeni heyecanlar yaşamamıza olanak sağlıyorsa daha manidar oluyor. Hiç kuşkusuz ki Vas, Niyaz topluluklarının vermek istediği tüm mesajın iletimcisi olmuş bir isim Azam Ali. bunu konuk olduğu Juno Reactor'da ve Mercan Dede'de vd. de dinledik. Etkiyi sağlayabilmek için onu yaşamış olması (iran-hindistan), yeni açıldığı sularda (amerika) kendini geliştirmesinin de bunda payı büyük. yorum öylesine farklıdır ki bunu bağlantılı olduğu köklerin, Nusret Fatih Ali Khan, Fairouz, Ustad Ali Khan, Ümmü Gülsüm vd. lerinin ürettikleri ses kayıtlarında olan benzeşsiz kaotizme, ses'e olan imana borçluyuz.
Bu minvalde yorumunu benle, makina takipçileri ile paylaştığın için teşekkür ederim. Etkileşimli müziklerde daha fazla muhabbet eylebilmek ümidiyle.
Not. Tavsiyen bir kenara not edildi. Berrak sesli periyi dinlemeye devam...