Deuss Ex Machina # 155 Canções à Máquina Que Proseguem Nossos Segredos

Kay(ıp)bedenler K/lan+-Dereasonable (VV)arp Presents
Deuss_Ex_Machina_155_-_Canções à Máquina Que Proseguem Nossos Segredos

08 Ocak 2007 Pazartesi gecesi “canlı” yayınlanmış programın parça dizinidir.
>>>>>Musique
>1<-Aoki Takamasa-Mirabeau (EP Mix) (op.disc)
>2<-Kabale Und Liebe-Simpossible (Pheek Is Scanning Your Mind Remix) (Meerestief Records)
>3<-Duoteque-Amacord (My My Remix) (Boxer Recordings)
>4<-Sis-Voices Of Istanbul (8Bit)
>5<-Eyerer And Chopstick-Haunting (Gui Boratto Remix) (IO Music)
>6<-King Roc-Welcome To Zion (Sebo K & Metro Remix) (Simple Records)

>7<-Ellen Allien & Apparat-Jet (Ben Klock Remix) (BPitch Control)
>8<-Pablo Akaros-Konnekt Köln (Karmarouge Noir)
>9<-2Ka-Missing Motion (2ka.org)

Canções à Máquina Que Proseguem Nossos Segredos-Bölüm(155)-Serigrafik Tınılar, Soyut Yansımalar

>>>>>Bildirgeç
Nevi şahsına münhasır olarak seyyahlığına devam eden Deuss Ex Machina 2007'nin siftahını da geçtiğimiz Pazartesi akşamı gerçekleştirdi. Müziğin katmanları arasında, yerleşik katı kuralları alt üst edenler, modernist yaklaşımların neticesini böbürlenerek değil daha düzgün çalışmaların temeli olarak görenlere adadığımız, geçtiğimiz yılın da en çok duyduğumuz seslerin özeti kıvamında bir kolaj Şehrin Ritminde sizlerin beğenisine sunuldu.

Kademeler ve alt kümeler. Her gün yeni bir simanın veyahutta müzikal izleğin dimağlarımıza gerek internet, gerekse de görsel medya yoluyla işlendiği günümüzde "yeni" den ziyade "iyi" ve kalıcı olanları ayrıştırma çabamızı sergileyen Canções à Máquina Que Proseguem Nossos Segredos bölümünün ilk konuğu Aoki Takamasa oldu. 76 Doğumlu sanatçıyı daha önce çeşitli projeleri ile Deuss Ex Machina içerisinde sizlere ulaştırmıştık. Takamasa, ses dehlizlerinde kurgulamış olduğu ayrıksı kompozisyonlar ile elektronika dinleyicisi için yeterine tatmin edici sonuçları paylaşmış bir yetenek. Progressive Form etiketinden yayınlamış olduğu 2000 tarihli Silicom albümü ile sadece bilgisayarda oluşturulmuş, yabancılaştırılmış bir müziği elektronik olarak adlandırmaktansa, detay işçiliğinin göz önünde bulundurulduğu ayrıntılı bir ses izleği ortaya koymuştu. Bu çalışmayı "non-beat" Quantum kaydı izlemişti. Genel tanımlandırmaların dışında kalmayı yeğleyen, The Wire gibi modern müzik dergilerinde uzun uzun irdelenmiş bir kayıt olarak Elektronika-IDM dinleyicileriyle buluşmuştu. Ses kolajında uyguladığı çeşitli algoritmalar ile "noise" disiplininin de içeriğine önemli katkıları barındıran bir kayıttı Quantum. Ses yolculuğundaki serüveninde zaten birbirileri ile daimi bir iletişim içerisinde oldukları kısa bir net gezintisi sonrası ortaya çıkaçak olan Tujiko Noriko, Radiq aka Yoshihiro Hanno, Fumiya Tanaka gibi isimlerin ortak çalışma sahalarından bir diğeri olan Op.Disc etiketinden Mirabeau albümü yayınlandı. Mikro örneklemlerin, yine belirli bir geçiş aralığı içerisinde alternatif ses öbeklerine çıktığı, klicklerin ve döngülerin Mille Plateaux'nün yad edilmesi şart toplama çalışmaları Clicks & Cuts serisinde yer alan müziklere aşina olanların özellikle kulak kabartmaları gereken dolu dolu bir çalışma. Mirabeau albümünün ilk kaydı da aynı adı taşıyan EP olarak geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Döngülerin hareketli yansımalarını barındıran mikro ses öğeleri parçanın didaktik bir trafik içerisinde kalmasını engelliyor. Kulak kabarttıkça farklı temaların yakalanbileceği ses örneklerini barındıran iki çalışma Deuss Ex Machina'nın önerisidir.

Will Saul'un temellerini 2003 yılında attığı Phonique, Side Show ve Mike Monday gibi elektronik müziğin yer altından seslerinin çalışmalarını yayınlamış Simple Records 2006 yılının önemli çalışmalarından biri olarak Welcome To Zion ve King Roc'u takdim eder. Elektronik müzik ile olan haşır neşirliğini 10 yılı geçmiş bir isim King Roc aka Martin Dawson. Tom Neville ve Nick Sentience ile beraber "Sentience" gecelerinin de ateşleyicilerinden. Electro ile House'un birbirlerinin tamamlayıcı öğeler olarak kurgulandığı bir müzikal izleğin sunumcularından. Azuli, Bugged Out, İO Music ve Kingsize gibi önemli etiketlerden solo çalışmaları ve remiks prodüksiyonları yayınlanmış bir prodüktör. Kısa süre içerisinde yayınlamış olduğu çalışmalardaki house öğesini elektro nişleri ile bütünleyerek, tüket at kültürünce dahi edilmeye çalışılan bir janrın yok olmamasında da pay sahibi olan isimlerden. Türler ve tarzlar arasında bağlayıcılığını Soft Cell'in vokali olan Marc Almond, Andy Bell ve eskimeyen neo pop topluluklarından New Order topluluğu için gerçekleştirmiş olduğu düzenlemelerde dinleyenlerin beğenisine sunar. Yayınlamış olduğu 90'lı yıllardan bu yana kulüp dinleneceliğinin değişmez şarkılarından birisi olmuş S-Express'in, Theme Form S-Express parçasına da 2005 yılında bootleg bir miks gerçekleştirir. Sınırlı sayıda yayınlanmış olan çalışma da önümüzdeki günlerde "official release" olarak yayınlanması gündemde olduğunun altını çizerek, Welcome To Zion kırkbeşliğine geçelim. Daha önceki çalışmalarındaki ses örgüsünden farklı olarak, kendini ağırdan geliştiren, melodik deep house kıvrımlarına sahip "soulful" havanın baskın olduğu sekiz buçuk dakikalık bir epik çalışma. Daha ziyade kulüp öncesi ısınma turlarında dinlediğinizde gece için gerekli enerjiyi depolamanıza olanak sağlayacak kadar kuvvetli ve kudretli bir ön izleme Welcome To Zion. Plağımızın b yüzünde ise Mobilee Records'un önemli prodüktörlerinden Sebo K ile yeni bir isim olan Metro'nun parçayı Detroit Techno'suna dönüştürmelerini betimleyen remiks yer alıyor. Deuss Ex Machina içerisinde de yer verdiğimiz çalışma, "old skool string"leri ile dönüşen ve dönüştükçe kuvvetlenen drum machine partisyonları ile kısa sürede dans pistlerinin vazgeçilmez şarkılarından biri haline dönüştü.

Son bir notu daha iliştirelim. Sebo K'nın Groove Magazine #104 Ocak-Şubat'07 nüshasında yayınlanmış olan playlist'i sanatçının müziği hakkında uzun makalelerden daha açıklayıcı olacaktır:

Sebo K - Berlin - Mobilee
--------------------------------------------------------------------
1- Hot Chip - No Fit State (Audion Remix) (EMI)
2- Ray Valioso - Get The Strings? (Real Soon)
3- Rebecca Pidgeon - Learn To Pray (Charles Webster Dub) (Miso)
4- Larry Heard Presents Mr.White - The Sun Can't Compare (Alleviated Records)
5- Pier Bucci - Hay Consuelo (Samim Remix) (Crosstown Rebels)
6- Gabriel Ananda - Doppelwhipper (Dominik Eulberg Remix) (?)
7- Efdemin - Just A Track (Dial)
8- Ambivalent - Boite Diabolique (Heartthrob Remix) (Clink)
9- Zander VT - Dig Your Own Rave (Memo)
10- Square One - Vesuvius (Justin Martin's "I Hope It Doesn't Blow" Remix) (Freerange)

Farklı noktalardan sesleri, partisyonları, müzikal izlekleri tartmaya dinlemeye ve dinletme çabasına devam.İyi Haftalar...

Allame-i Ulul Arz'den Ara Nağmeler
Aoki Takamasa
Aoki Takamasa At Igloo
op.disc
Kabale Und Liebe At Myspace
Meerestief Records
Pheek
Pheek At Myspace
Duoteque At Myspace
Boxer Recordings
Martin Eyerer
Martin Eyerer At Myspace
Session Deluxe
iO Music
King Roc
Simple Records
BPitch Control
Ellen Allien
Apparat
Apparat At Myspace
Pablo Akaros
Pablo Akaros At Myspace
Karmarouge At Myspace
2KA

Enternasyonel Gürül/(tü)Gürül Çağlama Clicks,Cuts,Micro,Id,Neo Galactica,Space Tunes, Indie,Mini-m@l,Textart,64 Bit Konvasiyonel Techno Musikileri-Esenlikle Dinleyiniz.

Her Türlü Eleştiri,Öneri vs .İçin İletişim Kanallarımız;
info[at]dinamo.fm - Dinamo- misak[at]dinamo.fm
Makina

Her Pazartesi Gecesi 22:00 -23:00 (GMT +2) arası Dinamo 103.8
---------------------------------------------------------
>>>>>Info
gör/sel Yeti, Mod-Eren, Sezgin Gelişim
http://www.johnmarquess.com/photoblog/Stones.jpg
Photo John Marquess's Photoblog -- Photo © 2005-07 John Marquess

>>>>>Poemé
Söz / De Sararır Ahmet TELLİ

Olur, aramam seni ve kimseyi
Anıları pas tadında bırakırım
Konuşacak ne kaldıysa kalsın
Susmaktır birşeylere saygılı kılan

Ayrılık da bir olanaktır bilirsin
İnce bir sis, bir hüzün örtüsü
Dumanlı bir ıslık yakışır şimdi
Dudaklarıma, bırakıp giderim

Söz / de sararır biterken bir aşk
Kediye iyi bak çiçekleri sula
Diyorsam da aldırma sözlerime
Alışkanlık işte başka birşey değil

Söz / de sararır biterken bir aşk

Comments