Deuss Ex Machina # 168 - Special Case:Jimi Tenor

Kay(ıp)bedenler K/lan+-Dereasonable (VV)arp Presents
Deuss_Ex_Machina_168_--_Special Case-Jimi Tenor

30 Nisan 2007 Pazartesi gecesi “canlı” yayınlanmış programın parça dizinidir.

>>>>>Musique
>1<-Jimi Tenor & Kabu Kabu-Anywhere, Anytime (Sähkö/Puu)
>2<-Jimi Tenor & Kabu Kabu-I Wanna Hook Up With You (Sähkö/Puu)
>3<-Steve Reich-Six Pianos (Re.Comp By Jimi Tenor) (Deutsche Grammophon)
>4<-Pierre Boulez-Messagesquisse (Trés Rapide) (Deutsche Grammophon)
>5<-Jimi Tenor & Kabu Kabu-Hermetic Man (Sähkö/Puu)
>6<-Jimi Tenor & Kabu Kabu-Sunrise (Sähkö/Puu)

Special Case-Jimi Tenor Bölüm(168)-“Hayat ölümün biyolojik olarak aktif safhasıdır. Hiçbirimiz yaşamıyoruz.Hepimiz ölüyoruz.” Chuck Palahniuk için Yalın İnce tarafından kaleme alınan makaleden alıntı.. (K Dergisi Sayı 28)

>>>>>Bildirgeç
Fark edilebilirlik. Olduğundan farklı yansıtmalar, kimi zaman kendi içerisinde dahi bölümlenen yapılandırmalar. Melodilerin arasında fark etmenize olanak sağlayacak değişkenler. Ayrıntılama metodunun tavizsiz müzikal tasvirleri.
Bir ülke : Finlandiya.
Bir Seyyah: Jimi Tenor.
Bir Topluluk: Kabu Kabu
Bir Albüm: Joystone

Elektronik müzik olarak yaftalanmasına aldırış etmeden, çeşitlendirmelerini dinlemeye doyamadığımız Jimi Tenor. 70 lerin salon müziklerinden, akademik elektronik müzik yansımalarına uzanan müzikal kolajında Afrika asıllı müzikler ile şekillenmiş funk sesleri barındırdığı Kabu Kabu için özel bir program gerçekleştirdik. Proodos güncesinden anımsayabileceğiniz Sühan Gürer konuğumuz oldu. Bu ay yayınlanmış olan Trendsetter dergisi için gerçekleştirdiği Jimi Tenor röportajından ayrıntılar, Jimi Tenor’un müziğinden elektronik müzik için çıkarımlar, bolca sohbet arada da tadımlık bir Joystone dinletisi sizlerle beraber oldu. Fark edilebilecek ayrıntıları keşfedebilmeye olanca çabamızla devam edeceğiz. İyi Haftalar...

Yazıyı bağlamadan Jimi Tenor & Kabu Kabu’nun Joystone albümünün kritiği için Sühan Gürer’den alıntı yapalım:

“Daha önce Jimi Tenor'un "Jimi Tenor - Deutsche Grammophon Recomposed By Jimi Tenor (Deutsche Grammophon, 2006)" albümünü incelerken kendisinden geniş olarak bahsettiğim için bu sefer bu noktayı es geçiyorum. Ancak yeni bir gelişme olarak Jimi Tenor'la Helsinki'deki Scandic Marski otelinin lobisinde yaptığım röportaj önümüzdeki ay Trendsetter dergisinin Noize ekinde yerini alacak. Oldukça ilginç bir röportaj oldu.

Şimdi gelelim Jimi Tenor'un son dönemde yaptığı çalışmalara. Röportaj Mart ayının ortasındaydı ve o zaman yeni çıkaracağı albüm hakkında bilgiler verdi. Almanya'da yaşayan ve biri hariç tüm üyeleri Afrika kökenli olan Kabu Kabu ile ortak projelerinden bahsetti. Bu ortak projenin ilk meyvesi olarak da Joystone albümünü bana verdi. Albümü o zamandan beri zevkle dinliyorum ancak albüm çıkmadan incelemesini yazmak istemedim.

Albüm bugün resmi olarak raflardaki yerini aldı. Finlandiya'ya özel olarak da 10 gün önce piyasaya sürülmüştü. Ne yazık ki albüm Türkiye'ye gelmiyor sanırım ancak ilgilenenler için Jimi Tenor ile görüşüp ona sipariş verebilirim.

Jimi Tenor bu albümde Kabu Kabu ile ortak çalışması sebebiyle tür olarak kendine biraz daha farklı bir bakış açısı sağlamış. Daha önce cazı tekno ve fusion gibi birçok türle harmanlayan sanatçı bu sefer olaya Afrika yönünden yaklaşmış. Ortaya da güzel bir Afrika esintili fusion caz çıkmış.

Albümde en çok dikkat çeken vurmalı çalgıların etkisi, bas gitarın yoğun ve etkili kullanımıyla birlikte Jimi Tenor'un yeni favori çalgısı flüt. Jimi Tenor albümde vokal, flüt, saksafon, klavye ve elektronik altyapıda kendini göstermiş. Vokalde ona yer yer eşlik eden isimse Nicholas Addo Nettey. Bu arada Kabu Kabu da davulda Ekow Alabi Savage, perküsyonda Akinola Famson ve bas gitarda bir Polonyalı olan Patrick Frankowski'den oluşuyor ve albümde yerini alıyor.

Albüm Afrika'dan kopup gelen eğlenceli bir dinleti açısından birebir. Bu arada yeni albüm çalışmaları da devam ediyor ve yapım aşamasında dinlediğim 2 çalışma da çok güzel. Takip edilmesi gereken bir proje olacak kesinlikle.”

Allame-i Ulul Arz’dan Ara Nağmeler :
Jimi Tenor
Jimi Tenor At Myspace
Sähkö
Deutsche Grammophon
Re Composed By Jimi Tenor Sühan Gürer'in İncelemesi

Enternasyonel Gürül/(tü)Gürül Çağlama Clicks,Cuts,Micro,Id,Neo Galactica,Space Tunes, Indie,Mini-m@l,Textart,64 Bit Konvasiyonel Techno Musikileri-Esenlikle Dinleyiniz.

Her Türlü Eleştiri,Öneri vs .İçin İletişim Kanallarımız;
info[at]dinamo.fm - http://www.dinamo.fm/ - misak[at]dinamo.fm
http://deuss-makina.blogspot.com/

Her Pazartesi Gecesi 22:00 -23:00 (GMT +2) arası Dinamo 103.8
---------------------------------------------------------

>>>>>Info Go-R-Sel
Mister Freedom
>>>>>Poemé
Kuşlu Gazel- Metin ALTINOK

Koyup zarfın içine, üstünü acıyla pulladım
Sana bir sevinçlik menevişli kuş yolladım

Son kuşlarımdı bunlar, dedim telef olmasın
Geçti artık göğsümde kuş barınmaz anladım

Esti rüzgâr bozuk bozuk, örselendi yüreğim
Eksik gedik nem varsa ezberden tamamladım

Bende sönen şavkıması sürsün diye yaşamın
Bu kuşları senin için gözlerimde sakladım

Kim sürmüş Altıok Metin dünyanın sefasını
Kirletilmiş bir zamanı yürürken adım adım

Comments