Elektronmaşina---Serial-2

ELEKTRONMAŞİNA----------------------------------------------dR.Warp Bildiriyor.


Enlemesine ve boylamasına, kültürel gelişimin çözümlemesinin merkezinde müzik ilk karşımıza çıkan disiplin olmuştur. Toplumsal gelişimin, kültürel birikimin, tüm o sapmayan gerçekliğini birer tez olarak karşımıza çıkaran. Bahsettiğimiz üzere, genel geçerliliği değil kalıcı olanın peşi sıra bir seyyahlık amacımız.Trendlerin belirleyiciliğinden ziyade üretimiş oldukları ile modernist açılımların öncülleri olmasını dilediğimiz isimler karşınızda olacaklar.

Teknolojinin gelişimi ile beraber ortalama bir aylık süreç içerisinde 50 albüm ve yüzlerce kırkbeşlik dinleyicilerle buluşmak üzere servis edilmekte. Alışılagelmiş olan kalıplaşmışlığın yanı sıra denenmemiş alternatif örnekler bu yoğun müzikal bombardıman’ın en olumlu yönü. Keşfettikçe, yaşadıkça, bilgilendikçe daha doğru seslerin peşinde koşmanız temennisi ve iyi bir yıl dileklerimizle yeni yılın ilk değerlendirmelerine sizleri konuk edelim. İyi okumalar.



Maşina Ayın Albümü
Serafim Tsostsonis – Peak (Klik Records)
Elektronik müzikteki hissiyatı vurgulamayı amaç edinmiş, yıllardır yayınlamış oldukları çalışmalar ile deep house’dan downtempo’ya uzanan dinlenceyi sunmuş Klick Records Serafim Tsotsınis’i takdim eder. Düzlemeler arasındaki bağlantıları ile modernize edilmiş tasvirlerin mimarı bir sanatçı Serafim Tsotsonis. Piyano ve ses teknisyenliği üzerinde eğitimini tamamladıktan sonra, ağırlıklı olarak klasik müzikle parallelik gösteren kayıtlar gerçekleştirir. Sinema, Tiyatro, Modern Dans gösterileri gibi müziğin tamamlayıcı öğe olduğu pek çok disiplinde çalışmalar gerçekleştiren sanatçı Palazzo Quella Premio Stella gibi müziği akademik olarak irdeleyen kurumlarda başarılı neticeler alarak ülkesini temsil eder.Etkilenim ve ilham odağı olarak Erik Satie’den Claude Debussy’ye Manos Hatzidakis’den Brian Eno’ya kadar uzanan çeşitlilik “debut” çalışması Peak’in de ses yelpazesini canlandırabilmeniz için yeterli ipuçlarını teşkil edeceğine inanıyoruz.

Peak, 14 parçanın bir bütünü oluşturduğu bir deneme. Kimi zaman sinematografik imgelemlerin dönüştüğü, kimi zaman hissiyatın bam teline dokunan incelikli sözlerin dökümantasyonu. Son dönemde karşımıza çıkmakta olan tekdüze kolajlardan ziyadesiyle ırak ve faydalı ses açılımları. Klasik kompozisyonun, minimal downtempo ile harman edildiği Nordik seslere de yakın Fingers, sesin izlerini paralize ederek dönüşen kliklerin Angeliki Tsotsoni’nin vokallerinde Sucker Sun ve idm’e yakın deneyselliği ile Baby Tel albümde öne çıkmayı başarıyor. Seslerin dünyasında, zihin açıcı berraklıkta klasik müzik ile modernist elektronika’nın bir harmanı Peak. Dinlendikçe, insanın içine işleyen melodikliği ile de Elektron Maşina’nın başucu kayıtlarından birisini oluşturuyor.
Maşina Ayın Kırkbeşliği
Loco Dice-Harissa EP (Cadenza-Cadenza013)
Tüm olasılıkların değerlendirildiği ve minimal techno sahnesinin gelişimini dinledikleriniz vasitasıyla gözlemlemenize olanak sağlayan Lucien Nicolet aka Luciano techno füzyonlarında yeni isimleri de lanse ederek Cadenza etiketinin yıldızını parlatmakta.
Birbiri ardına yayınlamış olduğu, Richie Hawtin’in tekno kollektifi m_nus’dan “Seeing Through Shadows”, Amerikan dans müziği sahnesinin öncüllüğü tartışılmaz Ovum Recordings’den “Flight LB 7475” plakları ile techno’nun yeni bütünleyicilerinden Düsseldorf’lu Loco Dice son çalışması ile önerimiz oluyor.

Radar etkinlikleri kapsamında Indigo sahnesinde de dinleme imkanına sahip olduğumuz Loco Dice’nin müzikal izleği hakkında kısa ipuçlarını paylaşalım: Melodik aksamların birbiri içerisinde harman edildiğinde karşı konulmaz bir “anthem” haline dönüşmesini sağlayan bir gözlemci. Üretmiş olduğu her bir tını içerisinde; Carl Craig’in Planet E etiketinden yayınlamış olduğu Full Clip ile tanıdığımız prodüksiyon partneri Martin Buttrich’in Detroit melodilerini, epik şarkılarının içerisinde başarıyla işlemekte.Dinleyicinin tahayyül sınırlarını eski hip hop günlerinden bu yana gözlemlemesinden de faydalanarak olması gerektiği anlarda sunumlandırmakta.

Dj setleri içerisinde çalmakta olduğu parçaların, çalışmaları ile birebir örtüşmesini sağlayarak eğlendirici öğesini de tamamlamakta.Harissa Epsinde de tüm bu tanımlamaların sağlamasını gerçekleştirmekte.Batıcıl kulaklara Tunuslu olmasının da etkisiyle egzotik kadın sesiyle kurguladığı, melodramatik techno “Raindrops On My Window”, basit bir düzlemden ilerleyen, destekli funky aksamı ile tasvirciliği yakalayan “Paradiso” ve perküsyon kullanımının, latin öğeler ile harman edildiği abstrakt “A Chico In Rhytmico” kısa çaları 2006 yılının önemli kayıtları arasında göstermemize olanak sağlıyor.Biteviye tekdüzeliğe inat tüm coşkunluğuyla.

Maşina Ayın Günce Sitesi
Undomondo http://www.undomondo.com
Müziğin teknolojik gelişim ile beraber giderek daha kolay şekillerde üretildiğini, paylaşıldığını biliyoruz. Modernist ve yaratıcılık konusunda sıkıntı çekmeyen, bir etiket çatısı altında bulunmamış ve daha kontrat yüzü görmemiş pek çok ismi Internet denilen vaha üzerinde keşfetmeniz olası. Değerlendirmeler ve yönelişimler ile bir kaç sene sonra “çok sıkı” müzikmiş denilecek yapılandırmalar, günce kültürü ile beraber dinleyicilere iletilmekte.


Keskin ve net tavrı ile ortalama bir müzik dinleyicisinin hem beklentisi, hem de sürpizler olarak sunduğu ara öğünleri ile alternatif ses kümelerine kucak açmış bizden bir blog Undomondo bu ayki önerimiz.Müzikal disiplinler arasında bir bağlaç üstlenmesi açısından 2005 Mayıs ayından bu yana yayında olan bir site. Tarz ve tür sınırlandırması olmadan, caz, elektronik, etnik, rock üst başlıklarından derlemeler, kısa bilgilendirme notları ve artık olmazsa olmaz haline dönüşmüş olan promosyon Mp3 desteği ile keşfetmeniz için sizlerin beğenisine sunuluyor.


Kademe kademe geliştirilmiş olan ve şu anda Mersenne Twister, Error 101, Tumel, Brska ve Golem yazar kadrosuyla güncellenen sitenin içeriksel olarak sunduğu parçalar pek çok dinleyici için farklı sınırların da önüne açacağına kanaat getiriyoruz.

Maşina TamPUAN
Aylık olarak Elektron Maşina’nın gözde isimleri, takipçisi olunan dj’lerden seçkiler.. en çok dinlediklerimizden örnekler...

Martin Landsky-Poker Flat Recordings
1.) Frank Martiniq / Caboodle’s Grove / Boxer

2.) Alland Byallo / Buckets / Liebe*Detail

3.) Sten / Fortress / Smallville

4.) John Tejada & Bilal Bashir / My Style Is No Style / Poker Flat Recordings

5.) King Roc / Welcome To Zion (Sebo K & Metro Remix) / Simple

6.) Johannes Heil / The Magician (Thomas Schumacher Remix) / Klang Elektronik

7.) Bond & Blome / Tentacular / Sender

8.) Spencer Parker / Beautiful Noise / Rekids

9.) Chateau Flight / Baccula / Innervisions

10.) Namito / Jojou (Martin Landsky Remix) / Kling Klong

Elektron Maşina TamPuan
1.)Jochen Trappe / Glitch / 9 Volt Musik
2.)KJ Gibbs / Two Piece Bitch / Floppy Funk
3.)Loco Dice / Paradiso / Cadenza
4.)Seth Troxler / Love Bezerker (Ryan Crosson Remix) / Berettamusic Grey
5.)Rockers Hi Fi / Push Push (M.A.N.D.Y.’s Pusher Remix) / Great Stuff Recordings
6.)BLM & Marc Ashken / Oxygen / Fear Of Flying
7.)Fairmont / Gazebo (Anthony Rother Remix) / Big City Beats
8.)M.I.A. / Happy / Sub Static
9.) Tractile / Ardonat (Marc Houle Remix) / m_nus
10.)Pier Bucci / Instinct / Crosstown Rebels

Maşina Ağ Gezgini
Klik Records
Serafim Tsotsonis
Loco Dice
Cadenza
Word And Sound
Planet E
Martin Buttrich
Beatport

Elektronmaşina daha önce Livingindigo dergisi Ocak 2007 tarihli nüshasında yayınlanmıştır. Yayınlamış makale dizisi içerisinde okuyamamış takipçilerimiz için şimdi Deuss Makina'da...

Comments