Yırtık Cd Kabı # 8 - DANdadaDAN-Sen Bana Birini Android


DANdadaDAN – Sen Bana Birini Android (Fono Müzik)

Uzun soluklu olabilmek, müziğin o en dokunulmamış ham hallerini koruyabilme ile birlikte yürütülmesi halinde yıllar sonra dinlendiğinde bile o ilk hissiyatı verebilme yetisi. Sanırız ki Türkiye’de giderek artmaya başlayan ve bir şekilde seslerini yükselten, dinleyiciyi afallatan, derinlerinde kendi sorunlarının paylaşıldığının sezinlendiği müzikler gün yüzüne çıktıkça uzun solukluluk bir arzu nesnesi olmaktan çıkıp gerçeklik olacak.

Kendi içerisinde sağlam müzikal denemeleri barındıran pek çok grup hasıl oldu. Bunların dönem dönem incelemeleri bir yerde Türkiye’de alternatif müziğin seyrini de gözler önüne seriyor. Rock’ın Progressive hallerinden, Black Metal’e kadar uzanan bir çehrenin sınırlarında denemeler, atılımlar gerçekleştirildi. Modernist yaklaşımlar en nihayetinde her konuda öncülük etmiş olan geniş Anadolu coğrafyasının da yansımalarını barındıran ince motifleri barındırmaktaydı.Bu yönelişimler daha sonraları, birazdan değineceğimiz DANdadaDAN topluluğunda olduğu gibi evrilerek kendini tazelemekte. Müziğin sınırsızlığına, deneyimler ile teyit edilmiş olan alternatif kurgunun hakkını verebilen güncel topluluklardan en takip edilesi.

Emprovize kurgusu ile nam salmış alt-kültür topluluklarından Naapjazz, Tamburada, 123, Randıman Kakara Trio gibi kendi müziğinin peşinde koşmuş ekiplerin kadrolarında yer almış Berke Can Özcan (Davul, Geri Vokal), Korhan Futacı (Vokal, Saksafon), Feryin Kaya (Bas Gitar, Geri Vokal) ve Burak Irmak (Klavye, Synthesizer, Geri Vokal)’dan oluşan bir topluluk DANdadaDAN.Sahnede yıllardır birlikteliğin ardından, gelişen ses yelpazelerini de sunmalarının da bir neticesi. Bir şeylere benzetilmek yerine emprovize kayıtlarında uzun uzadıya giden parçalarının bir başlangıç ve son ibaresini taşıyan kesitler haline dönüştürülmesi ile “Sen Bana Birini Android” Ekim ayında Fono Müzik etiketinden yayınlanır.

DANdadaDAN, bağlantı ve iz olarak yukarıda bahsettiğimiz müzikal janrların benzeş noktalarını savunan ama kendi birikimlerini de ortaya koymaktan çekinmeyen bir topluluk. Alternatif müziğin sadece görsel olarak değil işitsel olarak da sunumlandırılması açısından her bir üyenin eklemlediği tınılar ile bir yap boz ortaya çıkıyor.Birinci kademede Pink Floyd, Led Zeppelin gibi Rock tarihinin mizacını ortaya çıkarmış efsaneler bu sentezin ilk ayağını oluşturuyor. İkinci planda Tzadik Records gibi indie-etnik-caz-rock türlerinin kıvılcımını ateşlemiş olan Yahudi kültüründen motifleri Masada gibi özel projelerde de dinletmeyi başarmış John Zorn gibi bir külliyatçının müziğinden izler karşınıza çıkıyor. Üçüncü kuşak olarak da başta Baba Zula olmak üzere, Replikas, Fairuz Derin Bulut, Gevende, Rumble Fish toplulukları gibi ülkemizin alternatif sahnesinde sesi solukları olmuş projelerin kotardıkları müzikal çeşitliliğin izleri DANdadaDAN’ın müzikal kimliğini tanımlayabilmek için faydalı olacaktır.

Tüm bu geniş perspektiflerin neticesi de bizleri “Sen Bana Birini Android”e ulaştırıyor. Albümde önemli ayrıntılardan birisi, canlı performans topluluğu olmalarının avantajını Sabancı Üniversitesi’nde kaydettikleri 6 parçadaki kurgu ile yansıtmayı başarıyorlar.Kara kara düşünüp, dibini bulan sevdaların irdelendiği Kuru Kuru ile albüm açılıyor. Birbirini tetikleyen her şeyin illa ki tanımlanamasından yola çıkan, görünmezliği korkularımızı irdeleyen, Hayaletler, Nordik caz gruplarına en çok yaklaştıkları form olarak öne sürebileceğimiz, synthesizer destekli acapella’lı ismi ile de müstesna Kuzey Kutbu formüllerin doğru uygulandığında ne kadar başarılı sonuçlar ortaya koyduğunu da ispat ediyor.

Altmışlı yılların psychedelic rock’unun günümüz yorumu, yalnızlığın kakafonisi Kız, melodik öğelerin baskın olduğu, deneysel kıvrımlı gidilmemesi gereken, gidildiğinde telafisi imkansız olanların Kara Araba ile imgelendiği sentez ve Korhan Futacı’nın vokallerindeki yaraya tuz basan yansımalar ile albümü alt okumalara da açık hale dönüştürüyor. Bir başka Tzadik projesi olan Koby Israelite’nin kayıtları ile tanımlayabileceğimiz, keskin tavrı ile ilişkileri irdeleyen Maskara, çalışma merkezlerinin bulunduğu Yoğurtçubaşı Çıkmazı’nın bağlantısı olduğu denize de gönderme yaparak, şarkıların bu seferlik seyyahlığının sona erdiğinin, devamlılığının ise kuşku bırakmayacak bir biçimde geleceğinin işlendiği kapanış parçası ile sona eriyor.

Aksak ritimlerden, deneysel kıvrımlara uzanan, hemen hemen tüm müzik dinleyicileri için kendince farklı özellikler keşf edebilecekleri, DANdadaDAN ve tarihe not düştükleri Sen Bana Birini Android kaydı önerimizdir. Muhterem müzik dinleyicilerine saygıyla duyurulur.
Daha Önce Livingindigo Dergisi Ocak 2007 nüshasında yayınlanmıştır.

Comments