Elektronmaşina---Serial-4

ELEKTRONMAŞİNA--------------------------------dR.Warp Bildiriyor.

Keskin ve kesinleştirilememiş, ardılı sıra tümcelerle düğümlenmemiş söz öbekleri ile müzikal seyyahlık çabası. Farkında olmaya çabaladığımız ama bizi karaltılar içerisinde bekleyen zorlayıcı yanların görünür / görünmezliğinde kendi doğrularımızı çıkarmak için elimizin altında tuttuğumuz “müzik” yine bizlere farklı yüzlerini göstermeye devam ediyor.

Yazının kaleme alındığı ve bahar yüzünü bir gösterip bir esirgediği şu günlerde dominant müzikal çizginin dışında kalmayı başarmış isimlerin işlerine ilgili başlıklar altında değinmeye çalışacağız. Sözel inceleme kısımlarının yanı sıra, listeleme metodu ile de merak uyandırabilecek parçalar için küçük bir takip listesi sizlerle olacak. Elektronmaşina, müziği var edilir, yaşanılır bir forma kavuşturmaya devam edecek. Her daim desturumuz olan söz öbeği ile sizleri yazıların içeriğine bırakalım. İyi Okumalar

“Elektronik müziğin asallığında, aslında her daim bizlerle olmuş müzikal disiplinlerden seçkiler, derleme listeler, farklılığın sadece albüm kapaklarının renklerinde olmadığına biat etmiş müziğin gerçek emektarlarından bir kaç örnek, isabet ettirebildiğimiz gerçekliğimizin yansımaları... sözü fazla uzatmadan...notalar sizlerle olsun. Müzik sadece Play, Pause, Stop değildir....Müziğinize sahip çıkın...”

Maşina Ayın Albümü
Lavender Diamond – Imagine Our Love (Rough Trade)

Dünün müziğini, bugünün yaklaşımı ile bütünleyebilen isim/topluluklar modern müzik sahnesinin etkileyici işlerinin altına imzalarını atarak dinleyicilerin ilgisini çekmeye çalışmakta. Düzlemler arasına serpiştirilmiş melodik aksamlar ile bir anda hat’ra gelen melodik kavisler, neredeyse incelikli bir hesaplama hissi uyandıran akor düzenlemeleri ile etkileşime açık hale gelmiş müzikler kalıcılığı da beraberinde getirmeyi başarıyor. 2005 yılında kurulmuş bir topluluk olan Lavender Diamond’da başta vokalistleri olan Becky Stark olmak üzere, biraz da sırt çevrilmiş müzikal değerleri yeniden yapılandırarak modernist, takip edilmeyi hak eden başat kayıtlar arasına yerleştirmeyi başarıyorlar.

Stark, çocukluk dönemini geçirdiği Maryland’de okul korosunda performansları neticesinde sesini eğitmesi konusunda hocaları tarafından teşvik edilir. Her şeyin yolunda gittiği bir döneme girerken Stark’ın Astım olması arzu ettiği klasik müzik eğitimini de ve en önemlisi de sesini de bir süre kullanamamasına yol açar. Rhode Island’da üniversite eğitimi sırasında Fugazi, Nations Of Ulysses gibi saygın politik punk topluluklarını ve gitarlı müzikler ile tanışır. Dinlediği müziklerdeki etkileşimle beraber kendi sesini kullanabilme konusunda çalışmalara ve enstrümantalist yönünü geliştirmeye devam eder. Los Angeles’a taşınmasının ardından da grubun temel üyelerinden birisi olacak Steve Gregoropoulos ile tanışır böylelikle de Lavender Diamond’ın temellerini atmayı başarır.

Sahne performansları sırasında birbiri ile bağlantılı hale gelen klasik müzik geçmişi ile punk deneyselliğini birbiri içerisinde kurgulayarak farklı bir yorumlama ortaya koymayı başarırlar. Jeff Rosenberg (gitar), Ron Rege Jr (perküsyon) ile dörtlü tamamlanır. Lavender Diamond’ın ilk uzun çaları olan Imagine Our Love’da Mayıs ayı içerisinde Rough Trade etiketiyle dinleyicilerle buluşacak.

Sözleri dinlediğinizde daha berrak şekilde çözümlemenize olanak sağlayacak ince detaylar ile hayatın içerisindeki ilişkilerinizden, güzelliğin formüle edilmesine, hayata notalar ile destekli sağlam bir kompozisyon şeklinde algılamanıza olanak sağlayacak düzenlemeler albümde yer almakta. Uncut dergisinin son bir kaç senedir üzerinde ısrarla durduğu Americana disiplini içerisinde değerlendirilebilecek folk “I’ll Never Lie Again”, bir marş edasında söylenmenize yol açacak “Like An Arrow”, içinden çıkılmazlarla karşılaştığınızda faydalı olacak “Find A Way” çalışmadan ön plana çıkmayı başaran çalışmalar arasında yer alıyor. Fazlasıyla kırılgan şu günlerde bahar mahmurluğu ile tüketiniz.

Maşina Ayın Kırkbeşliği
Tom Clark – Service Station Remixes Part 1 (Highgrade Records)

Elektronik müziğin dans edilebilir yönünde üretim açısından ön planda olan minimal techno disiplini kendi içerisinde ayrışarak yenilenmeye devam ediyor. Kısa süreliğine de olsa belirli bir doygunluğa erişmiş olan ve bir yerde kendini tekrara düşürmek konusunda bir yol ayrımına gelmiş bulunan bir müzikal tür için, şu günlerde çıkan çalışmalar birer rönesansın da habercisi. Var edilmiş olan ses erimine alternatif olarak artık daha deneysel işleri, daha kurgusal çalışmaları birbiri ardına müzik çalarlarımıza konuk ediyoruz.

1997 yılından bu yana çeşitli isimler altında prodüksiyon çalışmaları gerçekleştiren Berlin’li Tom Clark (Thomas Haertel) geçtiğimiz günlerde 2006 tarihli ilk albümünden parçaların remikslerinden oluşan kolajın ilk bölümünü yayınladı. Minimalist yaklaşımın modern techno ile bütünlendiğinde ortaya çıkan alaşımın neticesini barındıran, tech house’dan deep house kıyılarına kadar uzanan ritimsel yelpazeyi barındıran Service Station albümünün de bir devam kaydı ve sağlaması.

Serinin ilk plağında Guido Schneider, Phage & Daniel Dreier ve Mike Shannon’ın yorumları yer almakta. Ses kurgusundaki cambazlığı ile nam salmış olan Guido Schneider, birbirine ters yüz edilmiş ses örneklerini, kuvvetli bas katmanlarında bütünleştirerek “Meteor Im Eis” parçasına imzasını atıyor. İlk yüzün ikinci çalışması olan “What You Find”da da Dreier kardeşler melodik kurguyu Villalobos’tan duymaya alıştığımız ses deneyselliği ile yansıtmayı tercih ediyorlar.

Parça aynı zamanda Amerikan minimal technosuna da dirayetli bir yanıt. Plağın B yüzünde yer alan “Motor Lodge”da ise Kanada’lı Mike Shannon, sert bas düzenekleri, birbirine ilintili olarak belirli aralıklarla serpiştirilmiş döngüler ile kademeli bir minimal kompozisyonun detaylarını paylaşıyor. Netice olarak Tom Clark parçalarını usta isimlere teslim ederek, geliştirilmelerini durağanlık yerine hareketlenmelerini sağlıyor. Minimal Techno dinleyicileri için başucu kaynaklarından.
Maşina Ayın Günce Sitesi
Us Kids Know http://uskidsknow.blogspot.com/

Müzik, dahili ve harici olmak üzere çoklu katmanlara ayrılan, dinlendikçe keşfedilen bir dehliz. En bariz sorunsallardan, en mutlu anlara her daim gerek fon, gerek gerçeklik olan bir akım. İçeriğin dinleyene göre değiştiği en geniş disiplinlerden. İfade edebilmenin dinleyerek gerçekleştirilebileceği ayrıntıları mimleyen bütünleme. Çevirimler ve söylemler uzatılabilir. Sonuçta burada bahsetmeye çalıştığımız müziğin düz mantıksal bir tavırdan ziyade fazlasıyla detaylandırabilmek.

Satırlar arasında değinmeye çabaladığımız müzikal kültürün, anlayarak dinleyebilmenin, yeni isimlere ulaşabilmenin yolları şimdilerde yazılı e-medyalarda şekillenmeye başlıyor. Güncel medyanın yer vermediği ama en az bahsedilenler kadar önem arz eden çalışmalar, yeni isimler bunlara dair bilmediğiniz anektotlar hep bu çevrimiçi siteler vasıtası ile bizlerin yardımcısı oluyor.

Uzunca yıllardır İngilizce hegemonyasında kalmış olan müzikal birikimlerin direkman dinleyici kitlesi tarafından yorumlanması, eleştirilmesi işinde geçtiğimiz aylarda da değindiğimiz üzere ülkemizden de örnekler giderek artarak ve kuvvetlenerek yayılmaya devam ediyor.Bunlardan bir diğeri olan ve yaklaşık 3 aydır yayın yapmakta olan Us Kids Know güncesi Nisan ayı önerimiz oluyor.

Müziğe olan inançları doğrultusunda, ağrılıkla indie sahnesinden isim/gruplar düzeneğinde alabildiğince yoğun bilgilerin en doğru biçimde yazıya döküldüğü bir günce. Us Kids Know, Contemporary British Society, İkiyol, Ruhibey, Starchild, Suninherhead, Şahin ve Zachary From Sweden rumuzları ile geniş bir yazar kadrosuna sahip. Albüm tanıtımları ve grup incelemelerinden, güncel haberlere, ülkemizde gerçekleştirilmiş olan ve ağırlıkla indie konserlerinden detaylara, müzik ile bağlantıyı kaybetmeden ama daha kişisel işlere imza atılan bölümleri ile parça listeleri ve tanıtımlarda yer alan örnek şarkı kesitleri ile meraklanmaktan geri duramayan ama doğru adres olarak nereden başlayacağını kestiremeyen müzikseverler için yeterince bilgilendirici bir başlangıcı teşkil ediyor.

Maşina TamPUAN
Aylık olarak Elektron Maşina’nın gözde isimleri, takipçisi olunan dj’lerden seçkiler.. en çok dinlediklerimizden örnekler; Pigon – March’07 For Earplug Magazine
1.) Tobias – Dial (Logistic)
2.) Move D – Got Thing / Stray (Philpot)
3.) John Daly – Freak Out Or Get Out (Wave Music)
4.) Steve Tang – Obsolote Music Technology (Emphasis)
5.) Filsonik – The Bon Fiya EP II (Symple Sound)
6.) Len Faki – Rainbow Delta (Ostgut Tontrager)
7.) Timmy Regisford – Africa Is Calling (Un-restricted Access)
8.) Rennie Foster – Monochasm (Xplor Music)
9.) Kerri Chandler – Watching The Moon (Deeplay Rooted House)
10.) DJ Dennis – I Love To Watch U Fance (DJ Buck Mix) (Sublevel)

Elektron Maşina TamPuan

1.) Play And Delete-Play And Delete (Bootleg)
2.) Heartthrob-Baby Kate (Konrad Black Remix) (m_nus)
3.) Sascha Funke-Ey (BPitch Control)
4.) Lusine-The Stop (Robag Wruhme Remix) (Ghostly International)
5.) BLM-Brioney (Fear Of Flying)
6.) Sweet’n Candy-Scrollmops (Touane Remix) (Einmaleins Musik)
7.) Tom Clark-What You Want (Phage & Daniel Dreier Remix) (Highgrade Records)
8.) Xhin-Borg (Staffan Linzatti Remix) (Meerestief Records)
9.) Matzak-Algol Star (Boxer Recordings)
10.) Move D.-Stray (Philpot)

Maşina Ağ Gezgini

Lavender Diamond
Lavender Diamond At Myspace
Rough Trade
Tom Clark At Myspace
Highgrade Records
Us Kids Now

Elektronmaşina daha önce Trendsetter Dergisi Nisan 2007 tarihli nüshasında yayınlanmıştır. Yayınlanmış makale dizisi içerisinde okuyamamış takipçilerimiz için şimdi Deuss Makina'da...

Comments