Elektronmaşina---Serial-10

ELEKTRONMAŞİNA-------------------------------dR.Warp Bildiriyor.

İstemsiz bir biçimde elimiz avucumuz gitmiyor, ne işe ne güce. Belirsiz bir duraksama içerisinde hasıl olduğumuz boşluk anları sarıp sarmalamış dört başı mahmur megapol güncemizi. Sesler artık daha da cılız çıkıyor. Sözel ifadeler yerini sanal kurmacaların telaşsız, 30 saniyelik görüngülerine bırakıyor. Ekranlarımızda bizlere bahsedilmiş olan ile tamim etmemiz, üzümü yiyip bağını da sorgulamamız tembihleniyor. Uzaklardan, artık pelesenk olmuş bir tanıdıklık ile hatırlanıyor; “1984” ah Orwell ah...

Bu birbiri içerisinde çelişen ve çelişmeye de devam ettikçe hayatı içinden çıkılması zor bir sarmal haline dönüştüren açılımların arasında bir nebze olsun nefes alabilmemizi olası kılabilecek bir sunumu gerçekleştiren “müzik” bizim bu satırlar içerisinde temel çözücümüz. Kelime dağarcığımız, hiç belli edilmemiş bir resmin yansıması, bir sonra çıkacak karedeki çözümleme aracımız.Elektronmaşina burada bir aracı olmaktan gurur duyarak sizleri selam eder.Sözel inceleme kısımlarının yanı sıra, listeleme metodu ile de merak uyandırabilecek parçalar için küçük bir takip listesi sizlerle olacak. Elektronmaşina, müziği var edilir, yaşanılır bir forma kavuşturmaya devam edecek. Her daim desturumuz olan söz öbeği ile sizleri yazıların içeriğine bırakalım. İyi Okumalar

“Elektronik müziğin asallığında, aslında her daim bizlerle olmuş müzikal disiplinlerden seçkiler, derleme listeler, farklılığın sadece albüm kapaklarının renklerinde olmadığına biat etmiş müziğin gerçek emektarlarından bir kaç örnek, isabet ettirebildiğimiz gerçekliğimizin yansımaları... sözü fazla uzatmadan...notalar sizlerle olsun. Müzik sadece Play, Pause, Stop değildir....Müziğinize sahip çıkın...”
Maşina Ayın Albümü
Autechre – Quaristice (Warp Records) (Warp 333 CD)

Yazıyla on altı yıllık bir kariyerin sahipleri olan bir ikili; Rob Brown ve Sean Booth. Elektronik aksamlar arasında kotarmış oldukları kompozisyon bütünlemeleri ile modern müzik seceresinde dönüm noktalarının pek çoğunda adları görebileceğiniz bir mucizenin, Autechre’nin üç senelik bir aranın ardından dokuzuncu uzun çalarları olan “Quaristice” ile Elektronmaşina’da ayın albümü olarak sizlerin beğenisine sunuyoruz.

Genel kabul görünün çok daha dışında “niş” işler peşinde koşanların yıllardır takip ettiği bir ekip olan “Autechre” son çalışmalarında başladıkları noktaya geri dönümü, seslerin özüne inmeyi yeniden yeniden derleyip toparlamayı, bir kere daha deneyimledikleri bir kayıt seçkisi ile dinleyicileri selamlıyorlar. Türetmiş oldukları alt tanımlandırmalar ile disiplinler arası bir bağlaç, müziklerini kotardıklarında kullandıkları matematiksel ses yüklemeleri ile soyut müziğe bir çıkış, modern denilen elektronik tınılar dünyası içerisinde daha parça başlar başlamaz içi cız edip kuytulara saklananlara mesajlarını bildikleri tüm yöntemleri de aracı eyleyerek bütünlüyüp taçlandırıyorlar “Quaristice” albümünü.

Bir alt kültür formu olmaktan çoktan ayrışmış bir kulak aşinalığınına sahip olan elektronik aksamın en durgun formunu betimleyen “Altibzz” ambient’ın orjinalliğini, Æ tescilini barındıran ses öğelerini kararlı ve karaltılı bir kurguda irdeleyen “The Plc”, teknonun soyut müzik yansıması “Simmm”, warp-rephlex-planet mu üçlemesinin en doyurucu örneklerini paylaştırdığı akıllı dans müziği zamanlarında bir seyyahlık vaat eden, tutumu ile çok şeyin yıllar geçse de değişimden etkilenmeden kurtulacağını imleyen; “Tankakern”, aksak ritimlerin karşılıklı dönüşümleri veya burada çarpıştırılmaları neticesinde daha da yaralayıcı bir hale bürünen “Chenc9” önermelerin halen canlı ve yorumların evriminin de sürdürülebilirliğini kulaklarla paylaşıyor. İstisnasız bir biçimde 2008 yılı içerisinde en çok tartışılacak, dinlenecek, şifreleri ardında kaybolunacak bir çalışma.
Maşina Ayın Kırkbeşliği
Geiom - Zalim Maar Daala (Berkane Sol) (Brk005)

Elektron-maşina dizini içerisinde sizlerle paylaşmaya çalıştığımız “dubstep” tanımlandırma ve kuralların üreticilerinin beklentilerine göre tamamen sıfırdan kurgulanabilecek bir esnekliğe sahip bir form olarak giderek güncel elekronik müzik dinlenceliği içerisinde ağırlığını hissettiriyor. 90 ların ortalarında müzikal kariyerine başlamış bir isim olan “Kemal Joory” ya da birazdan değineceğimiz çalışmasındaki mahlası ile “Geiom”da dubstep’e alternatif ses açılımları getirmeye çalışan örnekler arasında kısa sürede yayınladığı kayıtlar ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran prodüktörler arasında yer alıyor.

Geiom’un müzikal serüveninin başlangıcında Neo Ouija ve City Centre Offices gibi, alternatif elektronik müziği sunumlandırma çabası içerisinde önemli kayıtları dinleyicilerle buluşturan etiketleri görüyoruz. Özellikle 2001 yılında Neo Ouija etiketinden yayınlanmış olan keskin yüzeyler arasında titreşimler ile yapılandırılmış avant-idm-tronika “Sellotape Flowers” kaydını sanatçı ile yeni tanışacak okurlarımıza bir başucu kaydı olarak öneriyoruz. 2001-2006 yılları arasında deyim yerindeyse bir kaybolma / dinlenme dönemi geçiren sanatçı; Kode 9, Youngsta ve Oris Jay’in sahne aldığı FWD>> kulübünün Nothingham’da gerçekleştirmiş olduğu gecede “dubstep” in müzikal çehresi ile tanışır. Bunu takip eden süreç içerisinde de hali hazırda bir kenarda yayınlanmayı bekleyen çalışmalarını Kode 9 ile paylaşır.

Geiom, kişiye özel kesilmiş kalıp plaklar (dubplate) ile müziğin yayılımı gerçekleşen bir tür içerisinde farklı bir soluğu da beraberinde taşır. Endüstriyel çoğaltımlardan, idm’in geçmişte kaldığı varsayılan kolajlarını yeniden canlandıran yapısallara, aksak ritimler ile ait olduğu Paki kültüründen ses örneklemlerini dubstep formu içerisinde bütünlemesi bu durumu biraz daha açıklığa kavuşturacaktır. “Zalim Maar Daala” kırkbeşliği de biraz da bu minvalde deneyselliğe kulak kabartmak isteyenleri memnun edecek bir bütünlük arz ediyor.Pakistan depremi ardından düzenlenen bir yardım gecesinde tanışmış olduğu Paki, Khalid’in Hintli musikâr, Mohammed Rahfi’ye ithafen oluşturduğu bir demo cd’nin içerisinden bizahati Geiom tarafından seçilerek yeniden yaratılan bir parçanın düzenlemesi çalışmada yer alıyor. Khalid’in vokallerinde, 70’li yılların kült filmlerinde çokça kullanılan ses kullanımını, müzikal formlar arasında geçişler ile sentezin gerektiği ölçülerde kullanıldığında batı enstrümantasyonları ile dinlenmeye doyulamayacak örneklerinden birisine dönüşebilmesinin bir belgesini teşkil ediyor.

Maşina Ayın Sitesi
My Own Kaos

Mecraların yaygınlaşması, müziğe eskisinde olduğundan daha çabuk ve seri bir biçimde ulaşabilmemizi, dinlediklerimize yenilerini katabilmemizi olası kılıyor. Fark edemediğimiz ve dahası ilgi alanımızda olmasına karşın ulaşma zorluğu çektiğimiz sanatçılar, kayıtlar veya taze işlerden haberdar olabilmek ağırlıklarını her geçen gün daha da çok arttıran günceleri derlemeye, ve sizlerle buluşturmaya devam ediyoruz.

Günce dünyası içerisinde pek çok paylaşımcıdan daha da eski bir maziye sahip bulunan bir isim olan Ali aka Nick Jett’in elektronik tınıların, bağışıklık sahibi bulunduğu detroit yöresinden ağırlıklı techno harmanından seçkilerine yer verdiği bir günce olan “My Own Kaos”u Mart sayımız içerisinde takip edilesi günce olarak sizlerle paylaşıyoruz. Başlı başına bir site formu ile başlamış ardından kısa bir süre izini kaybettirmiş güncelerden birisi olan My Own Kaos içeriğini oluşturan çalışmalar ve girilerde, dans müziğinin gizli cevherlerinden kısa notlar ile keşfedilme sürecine aracılık eden bir izlek ortaya çıakrtıyor. Red Bull tarafından düzenlenen Music Academy programında 2006 yılında ülkemizi temsil etmiş olan Ali’nin özel seti de site aracılığıyla okur ve dinleyicilerin beğenisine sunuluyor. Alternatif olana biat edilmiş tekno neşriyatçıları hakkında detaylı bilgiler için ağ listenize dahil etmenizi salık veririz.

Maşina TamPUAN
Aylık olarak Elektron Maşina’nın gözde isimleri, takipçisi olunan dj’lerden seçkiler.. en çok dinlediklerimizden örnekler

Martyn (3024) – Feb’08 Picks For Beatport
1. Combo-90 Degrees (Brendon Moeller Tribal Dub) (303Lovers)
2. Martin Landsky-Rugged (Poker Flat Recordings)
3. Carl Craig-Darkness (Planet E)
4. Martyn-Twenty Four (3024)
5. Kevin Saunderson-Bassline (Loco Dice Remix) (KMS Records)
6. Rick Wade-Theory Of A Varice (Yore)
7. Flying Lotus-Tea Leaf Dancers (Warp Records)
8. Martyn-Velvet (3024)
9. Jamie Woon-Wayfaring Stranger (Burial Mix) (Live Recordings)
10. Commix-Faceless (Marcus Intalex Remix) (Shogun Audio)

Elektron Maşina TamPuan

1.) Autechre-Simmm (Warp Records)
2.) Björk-Unison (Ital Tek Remix) (Dub)
3.) Alex Smoke-Clapface (Hum & Haw)
4.) Benga-Killerstep (Benga Beats)
5.) Geiom-Canopy Desire (Berkane Sol)
6.) Nine Inch Nails-Guns By Computer (Saul Williams Remix) (Interscope)
7.) Battles-Atlas (Warp Records)
8.) Cotti & Cluekid-Darth Vader Anthem (Dub)
9.) Boxcutter-Bug Octet (Planet µ)
10.) Arman Akıncı-Untitled #3 (CD-R)
Elektronmaşina daha önce Trendsetter Dergisi Mart 2008 tarihli nüshasında yayınlanmıştır. Yayınlanmış makale dizisi içerisinde okuyamamış takipçilerimiz için şimdi Deuss Makina'da...

Comments