Yırtık Cd Kabı# 12 - GAS - Nah Und Fern

Gas – Nah & Fern (Kompakt)

Ön tanımlama ve yargılarla giderek dar alana sıkıştırılan modern yaşamın sertliğinde, kaybolmak üzere terk-i diyar eylenmiş ses öğelerinden ne gibi çıkarımlar türetilebilir? Aşina olunan tüm ses yelpazesi kulaklarımıza çalındı ikilemi içerisinde, şimdilerde duyumsadığımız kurgulamaların neredeyse tamamının birebir tıpkısının aynısı form ve yapılandırmaları, ufak tefek makyajlar ile sunumlandırıldığı elektronik müzik saflarında, mevkisi türler üstü olan çalışmalar, kaybolmuş izlenimi uyandırılan çoğaltımları yeniden keşfedebilmemize, hatırlayabilmemize vesile teşkil ediyor. Tıpkı birazdan değineceğimiz Wolfgang Voigt’in GAS olarak yayınladığı çalışmalarda hasıl olan deneyselliğin yol açtığı çeşitlilik ve ufuk açıcılık gibi.

Elektronik müziğin “techno” yamaçlarında şekillenen “acid” vurgusu ile güçlendirilen yüzeylerin minimal kompozisyonlarda bütünlendiği, “Köln Sound” ekolünün yaratıcıları arasında rahatlıkla tanımlanabilecek bir prodüktör Voigt. GAS projesi ise birbiri ardına kayıtlarının yayınladığı süreç içerisinde, kendi içerisinde çelişen ve mücadele etmek zorunda olduğu “Techno” sarmalarından bir nebze olsun nefes alabilmek üzere, eskilerde dinlemiş olduğu geleneksel Alman müziklerini (Polka, Schlager vd.) yönelmesi neticesinde ortaya çıkan bir oluşum. Hem geçmişler bağlarını kopartmayan hem de günün imkanlarının da yardımıyla daha modernist olabilen bir müzikal yönelişim. 2006 yılında Mono.Kultur dergisine verdiği röportajda da Voigt’un değindiği üzere GAS, “İçşel bir çelişimin, çözümlemesi”. Biriktirilen melodik aksamlar, geçmişten alıntılanan ses kümelerinden beslenen “tanımsız” müzik dizininin ilk kaydı “GAS” yayınlandığında takvimler “1996”yı gösteriyordu.

Almanya’nın kara ormanlarından ilham alınan, kimi zaman işitsel bir dinlenceliğin yanında, görselliği hafızanızda canlandırmanız için tüm verileri de içerisinde barındıran bir ses enstelasyonu olan kaydı takiben, mikroskobik ses dalgalarının tevazusuz bir biçimde yinelendiği, yerel müziğin özünden alınanların makinelere hakim olan üreteç tarafından türetilen yeni seslerle harman edildiği bir devam kaydı olarak “Zauberberg”, “drone” tanımına belki de pek çoğumuzun ilk kez tecrübe etmesine olanak sağlayan “Königforst” ve çemberi tamamlayan öğe olarak da takdim edilen, melodramatik techno seslerinin de ses yelpazesine dahil olduğu “Pop” ile modern müzik sahnesinde önemli eşiklerin aşılmasına olanak sağlayan bir yapıt ortaya çıkmıştı “Bin Yayla” etiketinden. Voigt’ın kurucusu olduğu Kompakt etiketi şimdi bu zamansız müzikal izleği neredeyse 13 sene öncesinin orjinal haline sadık kalarak “Nach Und Fern” adıyla tekrardan dinleyicilerle buluşturdu. Fazla söze gerek bıraktırmayan bir nevi gündelik kirlilikten arınma ayinine dönüşen bu başyaptı kaçırmamanızı salık veririz.

GAS aka Wolfgang Voigt At Kompakt
GAS aka Wolfgang Voigt At Myspace

Comments