sesli meram 323 -- սարսափելի

kay(ıp)bedenler k/lan+-dereasonable (vv)arp presents
sesli_meram_323_//_karşı_195_//սարսափելի

31 ağustos 2021 salı günü yayınlanmış programın parça dizinidir.

/////sesli meram muhteviyatı\\\\\
1- Drum Force 1 - Sundown (Smooth N Groove Records)
2- Drum Force 1 - Closing (Smooth N Groove Records)
3- Shadows - Cracks (Context Audio)
4- Shadows - Saetchi (Context Audio)
5- Mitekiss - Seventeen (feat. Pixie Cola) (Hospital Records)
6- Mitekiss - Grief In Puddles (Hospital Records)
7- MSDos - New Places (Smooth N Groove Records)
8- MSDos - All I Gave (Smooth N Groove Records)

/////arz-i-hal
"Gazete Karınca’dan aktaralım: “Van’ın Tuşba ilçesine bağlı olan ve Lezk adıyla bilinen Kalecik Mahallesi’ndeki Ermeni mezarlığı, geçtiğimiz günlerde arsa sahibi olduğu iddia edilen bir kişi tarafından iş makineleriyle yerle bir edildi.

Mezar taşlarının üzerine toprak dökülürken, mezarlıkta bulunan bazı kemikler ortalığa saçıldı.

1915 yılında yaşanan soykırım sürecinde Gevaş ilçesinden Ermenistan’a göçmek etmek zorunda kalan ve daha sonra soykırımın yüzüncü yılında tekrardan ailesinin yaşadığı Van’a yerleşen Gayane Gevorgyan, iş makineleriyle yerle bir edilen mezarlığı ziyaret etti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Dindar Karataş’ın haberine göre, Gevorgyan, ziyaret sırasında etrafa saçılan kemikleri elleriyle toprağa tekrardan gömdü.

Ziyarette gözyaşlarına hakim olamayan Gevorgyan, yaklaşık 6 yıldır kentte yaşamasına rağmen böylesi bir olayla ilk defa karşılaştığını söyledi.

Soykırım döneminde göç etmek zorunda kalan Ermenilerin mezarlarının da şu an yok edilmek istendiğine dikkati çeken Gevorgyan, sözlerini şöyle sürdürdü: Bana sürekli ‘Ermeni misin?’ Ne güzel! Keşke gitmeselerdi buralar cennet oluyordu’ diyorlar. Buyurun bir de buraya bakın. Cennet mi yoksa cehennem mi karar verin. Birçok Ermeni hala dedelerinin yerini, mezarlarını arıyorlar. Hollanda’dan dün beni arayan bir kadın, dedesinin yaşadığı köyün ismini söyledi. Araştırdım, Erciş’te çıktı. O kadının babası, kızından dedesinin mezarını bulmasını rica etmiş. Buraya gelecek olanlar da bir gün ‘burada dedelerimizin mezarı vardı’ derler, ama gelip böyle bir manzarayla karşılaşacaklar. Hiç olmazsa ölülülere saygılı olsunlar.

Kazılan yerlere evlerin yapılacağını belirten Gevorgyan, mezarların üzerine ev inşa edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: İçim kan ağlıyor. Aynısı Azerbaycan’da Ermeni mezarlarına yapılıyor. Van halkından ricam artık mezar ve kiliseleri kazmasınlar. Ayakta dursun ki gelen Ermeniler üstünde bir mum yaksın, dua etsin, ziyaret etsin. Bu çok acı bir durum. Asla unutmam. Mezarlığın ilk defa makinelerle kazılmasını gördüm ve bana çok acı verdi. Kim karar verdiyse ona sormak istiyorum; Kendi mezarları olsa ne tepki verirlerdi?”

Kalecik mahallesine yapılan toplu konut inşaatı sırasında var edilmiş olan cerahatin tüm o cüretle çıkagelen kötülüğün dökümü yukarıdaki gibidir. Bir asrın üstüne eklenmiş olan altı koca yıl geçtikten sonra halen mezarında bile rahat ettirilmeyen bir Ermeni kimliğinin var edilmesi düşündürücü değil midir? Arsa sahibinin inisiyatifi doğrultusunda, kendisi tarafından var edilmiş olan bir talan düşündürücü değil midir? Yerin üstündeki insana hiç değer vermeyen, hiçbir ama hiçbir kimliğe dair tek bir an olsun ötekileştirmeden sözünü var edemeyen bir devletli aklı söz konusuyken, üstüne bu mezar talanı gibi bir vandallık her neyi iyileştirebilir ki sahiden ama sahiden? Bir asırdan uzunca bir süredir bağlantıları kopartılan, birbiri ile ayrıştırıldıkça, düşman bildirilen, görülen ve aksettirilen Ermeni’nin Türk ile Kürd ile arasındaki bağ daha nereye kadar kopartılacaktır. Gayane Gevorgyan’ın bahsettiği gibi, bu mezarlık bir müslüman mezarlığı olsaydı, sahiden tepkiler ne olurdu? Yüzlerce insana ait bir kabristandan artakalana dahi eziyet etmeyi kendilerine hak olarak bilen / gören kesimler karşısında hayatın hali nice olur? O yüzleşmek bir yana enikonu ol sözde bahsiyle geçiştirilen soykırıma bundan daha ağır bir kanıt / ilave söz konusu hemen hiç edilebilir mi, sahiden?" sesli meram 

*akla düşenler, yola çıkıldıktan sonra derinleşen açmazlar ve sorun yumaklarının bireyi neredeyse dakika sekmeksizin nefessiz bırakışı karşısında hala "akil" olanı aramaya devam ediyoruz. akil olanın belirli kural ve kıstaslarla belirlenmiş zümreler için özel bir armağan olmadığına inatla inanmak istiyoruz. derdimiz meramın görünür kılınabilmesi. bahis açtıklarımız ana akımın yüz göz olmaya tenezzül etmedikleri. etmekten bir özenle koşar adım kaçındığı şeyler olmaya devam ediyor günahıyla sevabıyla ve yazabildiğimiz kadarıyla fark edilebilir ayrıntılar ile dönüştürücü, ayrıksı duruşların sebeplerini irdeleyerek endişe giderici, tanımlanmamış olanı arz etmeye çabalayarak yardımcı olmaya sesli meram // deuss ex machina ile devam...iyi haftalar...

allame-i ulul arz’dan ara nağmeler 
okuma parçası

sesli meram // deuss ex machina [ex.] genel geçer disiplinlerden uzak kalıp, deneysel ögeler ihtiva eden müzik türlerine kapısı açık bir yapılandırmayı sunmaya gayret eder. ambient’dan - folk’a uzanan ses şeceresinden alıntıları her salı akşamı 21.00-22.00 saatleri (gmt+3) arasında karşı radyo'dan iliştirmeye devam ediyoruz. aralıksız on yedi yıldır... bir direniş hali içinde... yayındayız!...

her türlü eleştiri ve öneri için iletişim kanallarımız;
---------------------------------------------------------

/////poemé
Թե Իմանայիր -- Սիլվա ԿԱՊՈՒՏԻԿՅԱՆ

Ինչ խռովահույզ ճամփաներով եմ տարել իմ սերը
Երբ թվացել է մարել են դարձիդ բոլոր լույսերը
Խարխափել եմ ես անհայտության մեջ կեսգիշերային
Բայց վար չեմ նետել իմ սրտի բեռը
Իմ ամեն քայլին
Նոր գայթակղության առու է եղել
Շամպայնի նման խշշացող, կանչող
Արբեցնող առու
Բայց ես թեքել եմ թեքել եմ ճամփաս ու փախել հեռու:
Հավաքույթներում ամենից զնգուն ես եմ ծիծաղել
Ու երջանկության ծփանք են կարծել իմ երգն ու ձայնը
Բայց երբ գիշերը
Ուղեկիցներիս մնաս բարով եմ ասել խնդադեմ
Ու տուն մտնելով` շրջել եմ դանդաղ դռան փականը
Նույն բանալիով փակել եմ դրսի աշխարհ իմ դեմ
Ու խոր հանձնվել իմ կարոտներին, իմ մենությանը
Քայլել եմ կյանքում մենակ ու համառ
Հասնելու հույսով քայլել եմ նորից
Թեև անհայտ է եղել կայանը
Մի ժպտա այդպես
Հավատարիմ եմ մնացել ես ինձ
Իմ հոգու լույսին իմ էությանը:

Comments